Skip to content

Son Pişmanlık Fayda Etmez

tassie

Canavarıyla meşhur Tazmanya Adası’nın bir de kaplanı var. Aslında sırtındaki çizgileri saymazsanız, kaplana benzemiyor. Yüzü kurdu andırıyor, kuyruğu kanguruyu. Bugün birileri sesini duyadursun, topraklarının flamasında da sahne alan hayvan 80 yıldır resmen yaşamıyor.

7 Eylül 1936’da Avustralya’nın güneyindeki adada bulunan Hobart Hayvanat Bahçesi’nde, bilinen son Tazmanya Kaplanı ölmüştü. 1933’te filme çekilen ve bu 62 saniyelik tarihi kayıtta inanılmaz sevimli gözüken yaratık, 1968’de tartışma yaratıyordu. Frank Darby adındaki bir şahıs, bu hayvanın adının Benjamin olduğunu ileri sürüyor, cinsiyetinin de erkek olduğunu söylüyordu. Darby’nin iddia ettiği gibi Hobart’ta çalışmadığını söyleyen hayvanat bahçesinin yetkilileri, hiçbir zaman 80 sene önce ölen son Tazmanya Kaplanı’na bu adla seslenmediklerini açıklamıştı. Zaten hayvan dişiydi.

Milyonlarca yıldır yeryüzünde yaşayan Tassie’ler, 20-30 kilo ağırlığında, 100-130 santimetre boyundaydı. Upuzun kuyruklarıyla da dikkat çeken etobur keseliler, 19. yüzyılın sonunda keklik gibi avlanıyordu.

Adeta katliam başlamıştı adada. 1888-1909 arasında getirilen her kelleye 1 Sterlin ödeniyordu.  Tazmanya Kaplanları’nın sayısı hızla azalıyordu. 1930’da bir çiftçi tarafından vurulan hayvan, doğada yaşayan türünün son örneği olarak tarihe geçmişti. Uzun çabaların sonunda 10 Temmuz 1936’da yasal düzenleme yapıldıysa da iş işten geçmişti, 59 gün sonra Tazmanya Kaplanı tarihten silinmişti.

Tazmanya Kaplanı, bir neslin tükenmiş sayılabilmesi için gereken 50 yıllık sürenin geçmesiyle birlikte, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından nesli tükenmiş olarak kabul ediledursun, bazıları hâlâ onların yaşadığına inanıyor. Araştırmalar ısrarla sürdürülürken, bilim insanları eldeki DNA’lardan yola çıkarak türü tekrar diriltmeye uğraşıyor. Avustralya yıllardır pullarını bastırdığı hayvanın yok olduğu günde tehlikedeki türlere karşı farkındalığı artırmaya çalışıyor. Yine de son pişmanlık fayda etmiyor.