Skip to content

Frankfurt’ta Nuh Tufanı

Brezilya’da gruptan çıkacak takımların adının konacağı son günde, Almanya-Amerika maçına saatler kala mücadelenin oynanacağı Recife’deki hava koşulları futbolseverlerin zamanda yolculuk yapmasına neden oldu. Kırk yıl evvel yine Panzerlerin bir maçında benzer koşullar oluşmuş ama maç geç de olsa başlamıştı…

1974 Dünya Kupası’nın unutulmaz maçı Almanya ile Polonya arasındaydı. O zamanki statü gereği ikinci grubu lider bitirecek takım final vizesi alıyordu. Her iki takım da İsveç ve Yugoslavya’yı hallaç pamuğu gibi atmış başlama vuruşunu bekliyordu.

Mücadelenin başlamasına az bir süre kala başlayan sağanak Frankfurt’taki Waldstadion’u havuza çeviriyordu. Takvimin sıkışıklığı nedeniyle FIFA ne olursa olsun karşılaşmanın oynanmasını istiyordu. Hakem Erich Linemayr’ın başka alternatifi yoktu.

Herkes seferber olmuştu. İtfaiye var gücüyle çalışmış, santra yarım saat geç kalmıştı. 62 bin kişinin önünde mücadele başladığında, saha oldukça ağırlaşmıştı. Rakiplerini seri paslarla paralayan Polonya için sahanın zemini adeta bir kâbustu.

Ev sahibine beraberlik yeterken, averajla Panzerler’i takip eden Lato ve arkadaşları için galibiyet gerekiyordu. Bu ahval ve şerait içinde son sözü Gerd Müller söylüyor, Almanya finalde Hollanda’nın rakibi oluyordu.

Sonrası malumunuz; seremonide kaldırılan bir Dünya Kupası…

Kaiser Beckenbauer “normal koşullarda kuvvetle muhtemel şansımız olmazdı” diyecek, Polonya’nın son kralı Lato ise sahanın bir bölümünün sudan arındırıldığı iddialarına gülüp geçecekti…