Skip to content

FPL’in Şifreleri #3

barkley

Sezonun beşinci haftasına kadar geçen süre, oyunu oynayanlar için en zorlu dönem olabilir.1 İlk iki haftada çok kötü puanlar aldıysanız toparlamak için ilk wildcard hakkını erkenden kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz. Yapacağınız aşı tutmazsa da ya erkenden motivasyonu kaybedip bırakanlar kervanına katılıyorsunuz ya da yıl boyunca birer ikişer transferle su alan yerleri tıkamaya çalışmakla uğraşıyorsunuz. Eğer çok yüksek puanlarla başladıysanız da takıma inandığınızdan eliniz yeni hafta öncesi değişiklik yapmaya gitmiyor ve kötü başlayıp istikrarlı devam edecek oyuncuları kaçırabiliyorsunuz. Bu yüzden sezon öncesi ortalama ve güvenli seçimler yapmak en sağlıklı tercih.

Sergio Aguero’ya £13.0 yatırmak ya da £9.0’lık Wayne Rooney dururken ilk kez Premier League’de oynayacak olan Zlatan Ibrahimovic’e £11.5 harcamak opsiyonlarınızı kısıtlayıp sıkıcı bir takım kurmanıza sebep olabilir ama bu hamleler ilk haftaları en azından ortalama puanlarla geçmenizi sağlayacaktır. İlk haftadan sürpriz peşinde koşmaktansa Premier League’i pek bilmeyen 15 yaşında bir çocuğun kuracağı kadrolarla başlayıp transferlerle fark yaratmayı denemek bana daha doğru geliyor. Transfere para harcamaktan çekinmeme prensibim de bunda etkili olabilir. £-4.0 hatta £-8.0 ile başladığım haftalar çok oldu. Güvenmediğim (ya da sakat/cezalı) bir oyuncuyu tutmaktansa, transfer için ödediğim cezayı kapatamayacağını bilsem bile değişiklik yapmayı tercih ediyorum.

Bir diğer kuralım da yıllardır sadece ilk 11’e para harcamaktı. Yedeklerimi çoğu zaman en düşük ücret bandından seçiyordum. Öyle ki süre bulamadığı için £3.8’e düşen defans oyuncuları ya da £4.3’ü gören orta sahalar için transfer hakkımı harcadığım çok oldu.2 Fakat geçen sezon gelen All Out Attack ve Bench Boost kartlarıyla bu taktiği bırakmak zorunda kaldım. Hala yedek kaleciyi minimumda tutmaya çalışıyorum ama benchte en azından çime ayak basacak oyuncular bulunuyor artık. Yine de ilk 11 çıkan ve yedek kalanlar arasında net bir kalite farkı oluyor. Müstesna fikstürler dışında “kimi yedek bırakacağım” sorusu pek zor olmamalı. İki £6.0-7.0 bandında orta sahayı dönüşümlü kullanan ya da ikisini de oynatmak için forvetlerinden birini kenara çekenler görüyorum. Yapmayın.

Mikrofonu eline almanın heyecanıyla yapılan genel girişin ardından bu haftaya özel tercihlere dönebiliriz.

Haftanın bankosu kim?

Takım olarak en yüksek puanı toplayabilmek için en önemli nokta maçı gol yemeden bitirmek olmalı. Bunun yanında bir de birden fazla farklı galibiyet ihtimali varsa banko adaylarına yazabilirsiniz o takımı.

Hull City’nin ilk iki hafta, Burnley’nin de geçen haftaya yaptığı ters köşeden sonra onların karşısındaki ata oynamak garip olacak ama bu iki maddeye en çok uyan iki takım Manchester United ve Chelsea gibi görünüyor bana.

Hull City önümüzdeki beş hafta içinde ManU, Arsenal, Liverpool ve Chelsea ile oynayacak. Sezona ters ayakta yakalanan kaleci gibi girmişken çözülmeleri çok uzun sürmez ve bu hafta başlar diye düşünüyorum. Jose Mourinho ile hayata dönmüş görünen Marouane Fellaini ve Southampton karşısında teklemeden başlayan Paul Pogba, ManU’ı korktuğumdan daha iyi gösteriyor. Hem savunmacılarına hem de ön oyunculara güvenilecek bir fikstür onlar için.

Bunlara ek olarak, ilk iki haftada kalesinde en çok şut gören iki takım da Burnley ve Hull City. Sürpriz galibiyetleri olabilir ama bunu istisnai bir oyunla yaptıkları söylenemez. Evinde perdeyi erken açacak bir Eden Hazard ile Chelsea de takılmadan geçebilir.

Sürpriz denemek isteyenler de geçen hafta dörtlü savunmaya geri dönen Everton oyuncularına güvenebilir. Evlerinde Stoke City ile oynayacaklar.

Sezona “Pep Guardiola’nın askerleriyiz!” mottosuyla başlayan FPL oyuncuları da tercihlerinden şaşmayabilir ama Slaven Bilic araya bir tane sıkıştırır, moral bozar.

Kaptan kim olacak?

Bu haftalarda, üçer golle başlayan Ibra ve Kun’a alternatif birini kaptan yapmanın opportunity costu çok yüksek. Onlar gol atmayı bırakana kadar kaptanlık pazubendi onlarda kalacak. İkisi arasından tercihim bana tavanı her zaman daha yüksek görünen Kun olur. Eğer ikisi de kadronuzda yoksa Hazard ve Ross Barkley hem gol hem asist potansiyelleri ve iyi fikstürleriyle parlıyor. Eğer bu ikili de kadronuzda yoksa kime yatırdınız bu kadar parayı?

solomon

Bargain?

Buraya kadar Captain Obvious rehberliğinde geldik. Bundan sonrasına biraz daha bol keseden atıp tutarak devam edebiliriz.

Geçen hafta Everton karşısında 2 – 1 geriye düştükten sonra son çare olarak Saido Berahino yerine Rickie Lambert’ı oyuna sürerek iki forvete dönmüştü Tony Pulis. Ancak onun dışında Salomon Rondon’ın tek forvet oynadığı ve Berahino’nun arkadan onu desteklediği 4-2-3-1’e sadık kalıyor. Bu da bütçenin esaslı bir miktarını Manchester’ın popüler çocuklarına yatırdıktan sonra kelepir bir golcü ararken Rondon’ı (£6.5) harika bir aday yapıyor. İlk hafta golünü zaten atmıştı (gururlan!); bundan sonraki beş haftada da rakipleri Middlesbrough, Bournemouth, West Ham, Stoke ve Sunderland olacak. Denemek için lokum gibi bir fikstür.

Kenarda bırakmalık, süre alan savunmacı arayanlar halihazırda 180 dakika oynamış ve bir CS çıkarmış Jordi Amat’ı (£4.0) çok düşünmeden alabilir.

Sat sat sat!

Mauricio Pochettino’nun öndeki altılı için çözmeye çalıştığı denklem Harry Kane’in dakikalarını çok etkilemese de FPL değerine sekte vuruyor. Crystal Palace karşısında olduğu gibi, 4-2-3-1’in tek forveti olarak Vincent Janssen başladığında Kane’in derindeki üçlüye düşmesi gerekiyor. Bunun için de ya Dele Alli’nin kenara gelmesi gerek (geçen hafta böyleydi) ya da savunma önündeki ikili pozisyonuna dönüp Eric Dier – Victor Wanyama ikilisinden birisini kesmesi gerekiyor. Pochettino, Kane’i ileri uca yazıp geçen seneki favori üçlüsüne (Lamela, Alli, Eriksen) dönmeye karar verirse de Janssen’in süre bulacağı pozisyon kalmıyor. Tottenham’ın bu opsiyonlara sahip olması iyi olabilir ama Kane’in FPL’deki £11.0’lik değerinin altını epey boşaltıyor. Everton karşısında 2, Palace karşısında 3 olmak üzere toplam sadece 5 kez ceza sahası içinde topa dokunabilmiş durumda. 10+ puanlı bir hafta geçirmeden bu fiyatla takımda tutmak zor olacak.

David Silva da 2014/15’teki üretkenliğine dönemeyecekse orta sahada £9.0’luk yatırımın karşılığını veremiyor.

Denemeye değer

Alan Pardew, Christian Benteke’nin (£7.4) henüz maç formundan uzak olduğunu söylemiş.3 O yüzden bu hafta muhtemelen kenardan başlayacak ama ilk 11’e yerleştiğinde fiyat performans oranı yüksek forvetlerden birisi olabilir. Liverpool dönemi karanlık geçmiş olsa da Aston Villa formasıyla üç sezonda attığı 49 gol hala çok uzakta değil.

Geçen sezonun en istikrarlı isimlerinden Mesut Özil (£9.5) bu hafta Watford karşısında ilk 11’deki yerine dönecek gibi görünüyor. Bu da artık satış listesinden kaldırma zamanı gelmiş demektir.

Everton’da Ashley Williams (£5.0) ligde ilk iki haftayı pas geçmişti ama hafta arası Lig Kupası takviminde 90 dakikayı çıkardı. Toffees savunmacıları FPL için hep iyi seçenekler olmuştur. Williams da orta ikilide Phil Jagielka’yla4 sağlam duruyor.

  1. Her başladığı seriyi tüm sezon devam ettirebilmek isteyen ve sözünde çoğunlukla duramayan bizler için de öyle. []
  2. You say mezarcı, they say marginal gains. []
  3. Hafta içi Blackpool maçında ilk 45 dakikayı oynamıştı. []
  4. Yeovil Town maçında Funes Mori ile oynadılar ama ligde onu keseceğini düşünüyorum. []