Skip to content

Özlem

Servet-i Fünun edebiyatçılarının bir ara yerleşmeye çalıştığı Yeni Zelanda, 28 Kasım 1893’te sandığa gidiyordu. Tevfik Fikret her ne olursa olsun Nuvelzeland’dan dönmemeye kararlıyken, Hüseyin Cahit’in aklı Abdülhamid’in ölüp vatana meşrutiyet gelmesindeydi. Fakat projenin sponsoru olacak Esad Paşa’nın çiftliğini satamaması nedeniyle ‘yeşil yurt’ birilerinin içinde ukte olarak kalmıştı.

Kim bilir belki de para bulunsa, Tevfik Fikret tarihte kadınların ulusal bir seçimde sandığa gittikleri günü yerinden yazacaktı…

Kaderin cilvesi… 28 Kasım, kadınların ilk kez hangi ülkede genel seçimde oy kullandığını da öğrendiğim hocamı yutmuştu. Evet belki ‘yeşil yurt’taki sandık hikâyesinin tarihini hatırlamıyordum fakat biricik profesörümün vefat ettiği günü asla unutamadım.

Düşünüyorum da Bülent Tanör kuvvetle muhtemel kanserden çok, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden çekmiş; on yıl önce son nefesini vermişti.

Müthiş bir hukukçu, aydın, kedi aşığı, öğrenci dostu, otobüs arkadaşı… Klişe tabirle adam gibi adam. Kim bilir belki de sadece insan!