Skip to content

12 Sene

Hasan-Figo

Tam 12 sene önce, 3 Nisan 2001’de, şu anda yerinde devasa bir çukur olan Ali Sami Yen Stadı’nda önemli bir maç oynandı. Galatasaray, futbol tarihine geçebilecek bir geri dönüşle o zaman kadrosunda Figo, Roberto Carlos, Raul, McManaman ve Morientes gibi dönem yıldızlarını bulunduran Real Madrid’i ilk yarıda 0-2 geriye düşmesine rağmen 3-2 yendi.

Maçın yıldızı Fatih Akyel idi. O yıllarda dünyanın en iyi sol beki olarak görülen Roberto Carlos’u ikinci yarıdaki performansıyla sahadan sildi.  Oynadığı futbolla o sezon sonunda kendine La Liga kapılarını açtı. Mallorca’ya transfer oldu. Ancak uyum sorunları gibi nedenlerle sadece 4 maç oynayarak, bir sene sonra Galatasaray’ın ezeli rakibi Fenerbahçe’ye transfer oldu. Ardından çeşitli yurtiçi ve yurtdışı denemeleri sonunda Tepecikspor’da oyunculuk kariyerini sonlandırdı. Futboldaki şike soruşturması nedeniyle bir ara tutuklu kalan Fatih Akyel’e dair maalesef en son duyduğumuz haber ise 35 yaşında geçirdiği kalp krizi oldu.

12 sene önce penaltıdan Galatasaray’ın ilk golünü atan Ümit Davala, kariyerini Galatasaray’dan sonra sırasıyla Milan, İnter, tekrar Galatasaray ve Werder Bremen’de sürdürdü. Şu anda Galatasaray yardımcı antrenörü. Bununla birlikte Türk futbolseverler arasında “Dinle bak ne diyor Kayahan Abi” sözleri ile de hatırlanıyor.

Fatih Akyel’in sağdan muhteşem bindirmesi sonucu penaltı noktası üzerine açtığı topu, net bir vuruşla o zaman kırmızı yanaklı parlak liseli imajında olan genç kaleci Casillas’ın sağından köşeye yollayarak  ikinci golü atan Hasan Şaş ise futbol kariyerini Galatasaray’da tamamladı. Zor dönemlerde takımın abisi ve dinamosu olarak görev aldı. Şu anda Ümit Davala gibi Galatasaray’da Fatih Terim’in yardımcılığını yapıyor. Bununla birlikte futbol hayatında en gücüne giden şeylerden birinin, Hagi 100 defa şut çekip tepki görmezken, kendisi bir kere topa vurunca “auuuvv” diye tepki alması olduğu biliniyor.

jardel

Madrid’in ipini çeken üçüncü golü atansa “Super” Mario Jardel idi. Sezon başındaki görkemli transferi, sürekli attığı goller hatta bunları poposuyla bile atacağını iddia etmesi, sahada koşmadığı ve mücadele etmediği için hakkında yapılan amansız eleştiriler ve eski bir Playboy yıldızı olan eşi ile sürekli memleket gündeminde olan Jardel, Real Madrid’i de boş geçmiyordu. Jardel’in Galatasaray sonrası 15 farklı takımda oynadıktan sonra futbol kariyerini bitirdiğini söylersek yeteneklerini ne kadar iyi değerlendirdiğini de anlatmış oluruz herhalde. Türk futbolseverlerin aklında kalmasa bile ülkemize bıraktığı kalıcı eserler arasında Ekin Akkaş isimli türkücü arkadaşın Dul Emine isimli klibinde oynamasını sayabiliriz.

İnsan bu kadar nostaljiden sonra hazır tarihleri denk gelmişken maçı da Collina yönetseydi keşke demekten kendini alamıyor.