Skip to content

Kubbede Baki Kalan Posterler

Nike’nin 70’li ve 80’li yıllarda yaptığı fantastik posterleri bilmeyen yoktur. Sporcuların isimlerini veya nicklerini kullanarak hazırlanan posterler, basketbol forumlarında hala sohbet konusu olur; George “Iceman” Gervin, Norm “the Storm” Nixon, Darrell “Dr. Dunkenstein” Griffith… Yabancısı olduğumuz bir konsept değil. Vaktiyle Türkiye’de de benzer mizansenler kullanan gazeteler olduğunu biliyoruz; altın kaplama miğfer takan İskender, Rumeli Hisarı’nda başına sarık sarıp poz veren Fatih, Mevlana misali tennure giyip ellerini iki yana açan Celalettin…

Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Dawkins ve Malone’un posterleri de basketbol forumlarında hoş bir sada, NBA sohbetlerinde buruk bir tebessüm oldu.

poster

İlk posterde Darryl “Chocolate Thunder” Dawkins var. Dawkins yaptığı smaçlarla, kırdığı potalarla, fantastik beyanları1 ve renkli gece hayatıyla NBA’in gördüğü en çılgın adamlardan biri. Mesela yaptığı muhteşem smaçlardan bazılarına isimler verirdi; Go-rilla ya da in your face disgrace ya da mama shakin, rim breakin ya da lost my job, hit my boss, got it back ya da Chocolate Thunder flyin, Robinzine cryin, teeth shakin, glass breakin, rump roastin, bun toastin, Wham-Bam-I’m a Jam… gibi.

Chocolate Thunder, belki de kariyerinin en parlak günlerini Dr. J’le beraber Sixers’ta yaşadı. “Müthiş yetenek” ile “mahallenin delisi” arasında gidip gelen performansı sayesinde Sixers taraftarının abartılı sevgisine kavuşan Darryl Dawkins, takım yıllar boyunca şampiyonluğa ulaşamadığı için 82 sezonunun sonunda takas edildi. Akabinde Moses Malone Philadelphia’ya geldi …Ve Musa ribaunda çıktı; Ve Musa basket topu deryasını ikiye ayırdı. 1983 sezonu Philadelphia spor tarihinin son altın sayfası oldu ve Moses Malone’un sürüklediği Sixers Fo’ Fo’ Fo’ tezahüratıyla şampiyonluğa uzandı.

Malone’un tahminler konusunda gevezelik yapmaktan hoşlanan biri olduğunu biliyoruz.2 1983 playoffları başlarken yine abartılı bir tahminde bulunmuş ve verdiği demeç, tüm gazetelerde “Four, Four, Four” şeklinde yer bulmuştu. Fakat bu demeci tarihe geçiren isim, Philadelphia Daily News’in efsanevî spor yazarı (ve taraftarı) Stan Hochman oldu. Köşesinde her zamanki renkli üslubuyla Moses Malone’un aksanını taklit ederek “Fo, Fo, Fo” yazdı ve bu kelimeler Sixers tribünlerinde unutulmaz bir tezahürata dönüştü. Philadelphia Eagles’ın Super Bowl maceralarını, Philadelphia Flyers’ın NFL şampiyonluklarını, Philadelphia Sixers’ın NBA şampiyonluğunu saha kenarında takip eden ve şehrin spor tarihinde kendine yer bulan Hochman, tıpkı Moses Malone ve Darryl Dawkins gibi 2015 yılında hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz günlerde Philadelphia Daily News’in 1983 basketbol arşivini karıştırırken, Hochman’ın bir yazısına (2 Mayıs 1983) rastladım. Dawkins ile Malone’u her zamanki muzip üslubuyla kıyaslıyordu:

“Darryl başka bir gezegenden geldiğini söylerdi, Moses ise başka bir gezegenden gelmiş gibi oynuyor.”

  1. Mesela LoveTron isimli bir gezegenden geldiğini iddia etmişti. Bu gezegendeki kadın basketbol takımına “Love-a-Doves” diyorlardı, yıldız oyuncu ise “Juicy Lucy” ismindeydi. []
  2. Mesela 1983 sezonu başlarken “70 galibiyet alacağız” demişti, 65 galibiyet aldılar. Keza playoff’lar başlarken “4, 4, 4” diyerek herkesi süpüreceklerini ima etmişti, 1 maç kaybettiler. []