Skip to content

FPL’in Şifreleri #1

20160814-Harry-Redknapp-arriving-at-the-clubs-training-ground-this-morning

Senelerdir Fantasy Premier League oynuyoruz, neden bugüne dek hiçbir şey yazma ihtiyacı duymadık ki diye hayıflananlarımız vardı. Belki en sonunda “Leicester başarabiliyorsa, biz neden başaramayalım?” diye düşünmüş olabiliriz. Ya da bunu şimdi uydurdum ve asıl aklımdan geçen Ozan Can Sülüm’dü. Tüm sezon kesintisiz devam edebilen bir Çıtır Çerez köşesi mümkün olabilir mi? Deneyeceğiz.

Peki nasıl olacak? Şöyle düşündük: oyunun müptelası olanların çok iyi bildiği ve en çok karşılaştığı bazı temel sorularımız olacak, her hafta, öncelikle bu sorular üzerinden gideceğiz. Sonrasını ise henüz bilmiyorum. Evet, planımız şu an için bu.

O hâlde başlıyoruz…


Haftanın bankosu kim?

  • Fikstürü inceliyoruz. Çünkü bu hafta en çok hangi takıma güvenebileceğimizi bulmamız gerek. Kaptanı o takımdan seçebiliriz veya eğer bir transfere ihtiyacımız varsa öncelikle o takımın oyuncularına yönelebiliriz. Özellikle sezonun ilk haftasında bu takımı belirlemek zor olabiliyor. Oyunun ilerleyen haftalarında, ilk hafta kurduğum kadroya geri dönüp bakmak benim için her zaman eğlenceli bir uğraş oldu. Ama şu anda en risksiz görünen tercihe yönelmek durumundayım ve o da… LEICESTER!
  • Başka kim olacaktı? Son şampiyon, Mahrez dışında sezonu sorunsuz açıyorlar, muhtemelen iyi bir momentumla geliyorlar ve rakip de henüz sezon açılmadan ligden düşeceği kesinleşen Hull City. Hull City’nin hala bir menajeri yok, sahibi hastalıkla boğuştuğu için işlerle oğlu ilgileniyor, muhtemelen başka birilerine satacaklar, henüz bir transfer dahi yapmadılar ve kulübün golcüsü Hernandez, bir alt ligdeki Aston Villa’ya transfer olmak istediğini söylüyor. Bence Leicester’a güvenebilirsiniz.

  • Plase olarak da Manchester City’yi yazıyorum. Aslında fikstürler açıklandığında ilk tercihim onlardı ama yeni menajer için ilk hafta her zaman zor olmuştur.

Kaptan kim olacak?

  • Aslında oyunun en kilit sorusu bu ve belki de en başa yazmalıydık. Büyük puntolarla, KAPTAN KİM OLACAK? Gameweek’te alınan puanları, mutlulukları, hayal kırıklıklarını doğrudan etkileyen bir mesele kaptan seçimi.
  • Hâliyle, çoğu kez haftanın bankosu altında yazdığımız takımın oyuncusunu önereceğiz. Ama bazen şöyle de olabilir: tercihimiz gollü geçeceğini umduğumuz bir karşılaşmadan da çıkabilir. Örneğin, Liverpool’un ilk beş hafta fikstürünü felaket görüyorum, banko değiller ama siz yine de Mane’yi düşünebilirsiniz, gibi. Çünkü onların çok fazla gol pozisyonuna gireceğini ve çoğunu da Mane’nin atabileceğini biliyoruz.
  • Ama bu haftaki tercihimi yine en garanti olandan kullanıyorum ve JAMIE VARDY 10.0’a yükselen bedeli biraz keyifleri kaçırsa da Musa’nın ilk 11’deki yeri sağlamlaşana kadar sağlam bir tercih olacak. Eğer paranız yetiyorsa Kun Agüero veya forvette başlayacağı tahmin edilen Alexis de tercihlerden olabilir. Ibra’nın ilk lig maçında gol atacağı da neredeyse kesin gibi, ama bir golden öteye geçemeyeceğini düşündüğüm, sanırım biraz büyük oynamak istediğim için pek aklımdan geçmedi.

Bargain?

  • Takımın tüm parasını yıldızlara ya da Arsenal’e bastınız ve elinizde hiçbir şey kalmadı. 4.0’e bir savunmacı veya 4.5’a bir orta saha arıyorsunuz ve onları ilk 11’de oynatmanız gerek. Bu konuda belki yardım edebilirim.
  • Eğer tek kaleci kullanmak istiyor ve diğer kalecinizin 4.0 olmasını önemsemiyorsanız, Jakupovic aradığınız tercih. Hull ligin en kötü takımı olsa da hiç değilse düzenli olarak ilk 11’de başlayacak ve bütçe de yemiyor. Ben kalecilerimi değiştirmeyi ve onlara para harcamayı pek sevmiyorum, böyle yaptım. Savunma için ilk haftalarda kesinlikle Kingsley’i göz ardı etmeyin. Yalnızca 4.0 ve Guidolin’in geçtiğimiz sezonun sonunda gözüne girmeyi başardı. Taylor dönene kadar ilk 11 başlayacak gibi duruyor ve Swansea ilk iki hafta Burnley ve sonra Hull ile oynuyor. Pulis’in takımlarından gözünüz kapalı savunmacı alabilirsiniz ve ilk beş hafta için fikstürleri de hiç fena değil gibi. 4.5’tan Evans’ı öneriyorum. 5.0’ten Stones da muhtemelen oyunun en büyük bargain’lerinden biri.
  • 4.5’tan orta sahalar arasında de Roon düşünülebilir. Muhtemelen sezon sonunda gol ve asist sayısı fazla olmayacak ama hiç değilse okunuşu güzel gözüküyor. Zaten 4.5’a orta saha önerimden çok şey beklememeliydiniz. Aynı fiyata Hojbjerg de güzel bir kulübe opsiyonu olabilir. Bence forvetlerde elinizi korkak alıştırmayıp tüm parayı oraya yatırmalısınız ama illa ki bir isim vermem gerekirse 6.5’tan Gray veya çok sevdiğim Long iyi duruyor.

Sat sat sat!

  • Sakatlık sorunları olan veya ilk 11’de oynaması henüz beklenmeyen yüksek bedelli oyuncular her zaman için riskli tercihlerdir. Bunun dışında kötü bir fikstür yaklaşıyor olabilir ve henüz fark etmemiş olabilirsiniz. Bu bölümü bu tip oyunculara dair sizi uyarmak için kullanacağız.
  • Bundesliga’nın en iyi oyuncusu olarak transfer olan Mkhitaryan, bir önceki sezon De Bruyne’nin yaptığı gibi doğrudan ilk 11’e giremeyecek gibi duruyor. Transferi açıklandığında benim banko tercihlerimden biriydi, ama ne yazık ki son haftalarda güvenimi tamamen kaybetti ve satmak durumunda kaldım. Bilmiyorum, belki siz de öyle yapmalısınız. Euro 2016’da son aşamalara kadar oynayan oyuncuların önemli bir kısmının ilk haftalarda sahne almayacağını unutmayın. Aslında şunu söylüyorum: Özil’i henüz almayın. Ligin yeni süperstar antrenörlerinin aklından neler geçtiğini henüz tam olarak bilemiyoruz, onların takımlarından oyuncu alırken iki kez düşünün. Mesela bugün Hart’ın ilk 11’den kesileceği yazılıp çiziliyor, onu takımınızdan çıkarmak isteyebilirsiniz.

Denemeye değer

  • Geçtiğimiz sezonlarda Mahrez ve Kane’i ilk haftalarda takımına alanların ne kadar kâr ettiğini hatırlayın. Her sezon böyle oyuncular çıkacak ve başarabilirsek, bunları önceden haber vermeye çalışacağız. Mesela benim önceki sezon için gol kralı adayım Lukaku olmuştu ve 38 hafta boyunca takımımda tuttum, 10 üzerinden 6 falan veriyorum bu tercihim için.
  • Sezonun geneli için bu tip tahminler yapmak çok kolay değil, bu yüzden ilk beş hafta gibi daha kısa bir zaman dilimi kullanacağım. Lamela sezona çok formda giriyor ve sonunda ligin en iyileri arasında gösterileceği yıla gelmiş olabiliriz. Güçlü bir giriş yapacağını tahmin ediyorum. Daha önce Henry, Hazard gibi oyuncuların kariyerlerinde önemli rol oynayan Claude Puel, Redmond’ı bir orta sahadan ziyade forvet gibi gördüğünü söyledi. Ben Arfa’dan aldığı verimin yarısını dahi alsa, çok iyi bir tercih yapmış olacağız. Hiç de fena olmayan fikstürlerle başlayan Middlesbrough’dan Ramirez ve Palace’dan Townsend de denemeye değer oyuncular.