Skip to content

Muhtelif Playbook Muhabbetleri

Warriors, Nets, Suns, Rockets, Hawks…

Geçen ay Zach Lowe “Jared Dudley Sandwich” ismini verdiği bir oyundan bahsetmiş, bu oyununun benzerlerini Warriors ve Hawks’un da oynadığını söylemişti. Stephen Curry, Warriors World’deki bir videoda bu oyundan bahsederken yaygın olan terimi kullanıyor: Asansör. Oyunun amacı, açılıp kapanan asansör kapılarına benzeyen iki oyuncunun arasından bir şutör geçirip boş 3’lük şansı yakalamak.

Aynı oyunun benzerlerini oynayan başka takımlar da var; Rockets, Nets…

Mesela geçen haftalarda Nets’in Joe Johnson üstünden “asansör”ü kullandığını gördük. Özellikle orta mesafede iyi izolasyoncu olmasına rağmen bu sene iso 3’lüklerin yalnızca %27’sinde isabet bulabilen Johnson, spot-up’ta %38’e, perde sonrasındaysa %47’ye zıplıyor. Yani Joe Johnson Sandwich, Nets için biçilmiş kaftan.

Thunder

Thunder’ın playbook’unda, köşedeki aksiyonun belirleyici olduğu basit ama etkili birkaç oyun var. Mesela şimdi anlatacağım oyunu NBA’deki pek çok takım kullanıyor ama OKC uyguladığında bu basit şablonun durdurulması pek mümkün olmuyor.

Maçları dikkatli izleyen pek çok insan bu oyunun benzerlerini biliyordur zaten. Thunder rakip yarı sahaya horns tertibiyle yayılıyor; iki oyuncu köşelerde, iki oyuncu elbow’larda, bir oyuncu topu getiriyor.

okccrnr1

Reggie Jackson, sol köşedeki Fisher’a pas verip sol köşeye cut yapıyor.

okccrnr2

Fisher, sol elbow’daki Perry Jones’a pas verip Reggie Jackson için perde hazırlamaya gidiyor. Fisher’ın perdesini kullanan Jackson, topu Jones’un elinden alıyor (yani dribble hand-off yapıyorlar). Akabinde backdoor cut yapan Kevin Martin’e pas veriyor.

Bu basit şablonu sık sık Durant ve Westbrook üstünden oynuyorlar. İkisi işin içine girince oyunun durdurulması imkansız hale geliyor. Durant&Westbrook orta mesafeden mükemmel şut atabildiği için dribble hand-off sonrası topu hemen potaya gönderebiliyor. Üstelik her ikisi de oyun görüşünü çok geliştirdiği için tıpkı yukarıdaki videoda olduğu gibi pota altına da topu indirebiliyor. Şablon OKC için birebir.

Playbook’taki başka bir oyuna geçiyorum. Spurs’un kullandığı en meşhur setlerden birini Thunder da ara ara deniyor.1

Her oyuncunun pasör veya perdeciye dönüşebildiği Motion setleri, alan paylaşımı ve topsuz oyun sayesinde onlarca opsiyon sunar. Ne bileyim, bir zen rahibini televizyon karşısına oturtup zorla NBA izletsek, “Spurs Motion Offense’te yolun sonu değil, yolun kendisi önemlidir” gibi bir cümle kurardı muhtemelen. Thunder oyuncularıysa rakip savunmaya göre reaksiyon gösterip farklı seçenekler kovalamak yerine adeta görev ifa edermişçesine baştan sona şablonu uygulamakla yetiniyorlar. Bu setin sonunda Kendrick Perkins’i alçak post’ta topla buluşturmak tamamen anlamsız. Zaten genel hücum alışkanlıklarını değiştirmeden böyle setlere adapte olmaları pek mümkün değil.

Aslında pek yeri değil ama hazır fırsat bulmuşken Westbrook’un şut sayısıyla alakalı birkaç cümle etmeden geçmeyeyim. Scott Brooks teknik özellikleriyle ele alınınca ligdeki en zayıf koçlar arasında.2 Savunma sezgisini geliştirememekle beraber hücumunu parlatan Ibaka’yı ve Sefolosha’nın 3’lük tehdidini asgari seviyede de olsa hücuma monte etti ama genel dinamikler değişmiş değil. Hücum hâlâ yıldızların insafında (Kings’in ardından en çok izolasyon kullanan takım OKC). Scott Brooks’a yüzlerce eleştiri getirebiliriz; oyuncu tercihleri, rakip savunmaya göre strateji belirleyememek, günümüzde pick&roll tüm NBA’e hükmetmesine rağmen gezegendeki en ölümcül ikili oyun kombinasyonunu (Westbrook&Durant) yeterince kullanmamak… Fakat Westbrook’a daha az şut atması gibi bir telkinde bulunmasını istemek pek tutarlı değil. Hatta Russ’ın daha az şut kullanmasının şu anki OKC için daha iyi olacağından bile şüpheliyim. Eğer OKC hücumu Scott Brooks’un teknik mahareti çerçevesinde şekillenecekse Westbrook’un sürekli taarruz halinde olması lazım. Thunder üst üste vahşetle saldırıp rakibi yıldıran bir takım. Teknik ekibe yetenekli bir hücum koçu eklenmez veya koç değişikliği yapılmazsa, “Westbrook çok şut kullanıyor” demek maddenin doğasına aykırı.3

Pistons

Şurada bahsettiğim oyunu kullanan ekiplerden biri de Pistons. Fakat 3’lük yerine yayın bir adım içinden şut atmayı tercih ediyorlar. Yani aynı oyunun daha verimsiz versiyonunu oynuyorlar.

  1. Motion – Weak: İki ay önce bu oyundan uzun uzun bahsetmiştim zaten. []
  2. Buna rağmen Vinny del Negro’yu ikiye katlar. Zaten VDN bir koç değil, geldiği yere ölüm getiren bir lanet. []
  3. Evet, Westbrook dağıldığı anlarda (eskisine göre daha az olmakla beraber hâlâ sık sık karşılaşıyoruz) bir şekilde ipleri Durant’in (gezegendeki en iyi ikinci basketbolcu) eline alması, yani takımın tonunu tayin etmesi lazım. Ama Westbrook’un sürekli taarruz halinde olması, şu anki iptidaî yapıda bundan bile daha önemli olabilir. []