Skip to content

Ölümün Gözü

foe1_2878414b

Tam 13 yıl önce ne yapıyordunuz? Yoksa siz de benim gibi ekranların başında mıydınız? O an içiniz burkulmuş muydu? Futboldan soğumuş muydunuz?

FIFA’nın milyarları peşinden sürükleyen oyuna çeşni katmak için bulduğu icatlardan olan Konfederasyon Kupası, 2003’te lanetlenmişti birçoklarının gözünde. Türkiye’nin harika sonuçlara imza attığı organizasyonda yaşanan bir olay var ki yıllardır hafızalardan çıkmıyor.

26 Haziran’da Lyon’da Kamerun ile Kolombiya kozlarını paylaşıyordu. Mini Dünya Kupası’nın yarı finali nefis bir mücadeleye sahne oluyordu… Derken dakikalar 72’yi gösterirken, bir futbolcu baygınlık geçiriyordu. Yere yığılan Marc-Vivien Foé’nin gözleri, milyonlarca futbolseveri dehşete sürüklüyordu…

Doğduğu Yaoundé’de başlamıştı orta saha oyuncusunun hikâyesi. Canon’dan Lens’a gelen savaşçı futbolcu, sarı-kırmızılılarla şampiyonluk sevinci bile yaşamıştı. Arada bir Ada havası almaya West Ham’a gittikten sonra Fransa’nın devi Lyon’a transfer olan çapa, burada da zafere ulaşmıştı.

2002-2003 sezonunu kiralık olarak Manchester City’de geçiren Foé, iki sezonunu geçirdiği Lyon’un Gerland Stadı’nda yere yıkılmıştı. Tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Sadece 28 yaşındaydı…

Şimdi dönüp geriye bakıyorum da aradan seneler geçmiş. Kim kazanmıştı o turnuvayı; hatırlıyorum da umursayan var mı. Fakat o gözler… İşte o gözleri hiç unutamayacağım. Yalnız olmadığımı çok iyi biliyorum!