Skip to content

Ligue 1 Notları #37 et #38

  • Haftaya zaten ödülleri vereceğim, bari ikisini birleştirip veda edeyim bu sezon için. Yanlışsam söyleyin.
  • Bütün maçların aynı anda oynanması kadar keyifli bir şey yok. Konferansa bi bağlanıyorsun mis. Ana yemek Lyon-Monaco olsun diyordum ama Leonardo Jardim’in ilk yarıdan bir araba gol yiyebileceğini hiç düşünmedim. 2000 yılındaki bir Nantes maçından sonra ilk kez bir ilk yarıda 4 gol yediler. Böyle çözülme görmedim hakikaten. Süper aktif, tüm oyuncuların (bilhassa Darder) hareketli ve ceza sahasına koştuğu bir takıma karşı 0’dan 100’e 250 günde çıkabilen oyuncularla oynamak 6 gol yemesine mal oldu Monaco’nun. Lyon direkt Şampiyonlar Ligi biletini kaptı ki, sanıyorum sezonun ikinci yarısında bunu onlar kadar hak eden kimse olmadı. Lacazette yılın en çok gol atan Fransız oyuncusu oldu (16), muhteşem bir sezon geçiren Kevin Gameiro’yla milli takım için kapışmaları çok mümkün. Gerçi Gameiro da son 3 sezonda en fazla gol atan Fransız olmuş. Enteresan işler. Seneye Umtiti ve Lacazette’i tutup bir de stoper alırlarsa bu sefer iyi sezon geçirir Lyon bence. Lacazette geçen sezondan daha az transfer odağı olacaktır ama Umtiti’yi biraz zor tutarlar. Monaco içinse Jardim projesinin sonu gelmiş olabilir. Sanmıyorum ki son hafta üçüncülüğü kaçırsınlar ama yine de kalamayabilir seneye.
  • Bizi dinleyenler yine kazandı. Lyon alır dedik, Toulouse son haftaya önde girer dedik, Nice – St. Etienne’de kırmızı çıkar dedik… Çıktı, bakın. Nice – St. Etienne maçının gergin geçmesi çok doğal, biri sezon boyunca boyundan büyük iş yapıp Şampiyonlar Ligi Kovaladı, öteki son haftalarda öyle bi ekstra performans çıkardı ki, akıllar aldı. Kazananın Şampiyonlar Ligi umudu son haftaya taşınacaktı, Nice’te sezonun esas MVP’si çıktı. Valere Germain’i birkaç kez yazdım, bana kulüp teslim edip sıfırdan draft yaptırsalar hangi takım olursa olsun alırım. Saf yarar ve büyük maçlarda hiç saklanmaz, yine saklanmadı. St. Etienne için diyecek çok fazla bir şey yok, Ruffier de bi yere kadar. 2 gol yedi ama, ondan önceki son 19 şutu çıkardı. Dediğim gibi, yine milli takıma giremeyecek. Ben ona birazdan ödüllerde ayrı yer vereceğim. Nice seneye Ben Arfa’yı tutamasa bile Germain-Plea-Mendy-Koziello iskeletini koruyarak büyük iş çıkarabilir. Bu sezon onları tek oyuncu taşımadı, Ben Arfa bir ilüzyon.
  • 2012-13, Rennes son 7 haftaya Avrupa potasında girer, sadece 2 maç kazanıp 5 puan alarak orta sıralarda kalır. 2014-15, Rennes son 4 haftaya Avrupa potasında girer, son dört maçtan sadece 1 puan alabilir ve 9. bitirir. Ve bu sezon, Rennes 31. hafta sonunda Şampiyonlar Ligi’nden 2 puan uzaktadır, yine Avrupa’ya gidemez. Burada üst düzey bir gerzeklik var. Rolland Courbis de yapamadı, bütün olay Montanier’de değilmiş demek ki. Rennes seneye Dembele’yi tutamayacak, Courbis ayrılacak ve muhtemelen Christian Gourcuff gelecek takımın başına. Elinde son kulüp macerasından çok daha iyi bir kadro olacağı ne olursa olsun kesin. Rennes’in bütçesi de diğerlerine göre fena değil ki, Dembele’den bir 30 milyon koparırlar diye düşünüyorum, Avrupa’ya oynayıp bu sefer katılmayı başarabilirler. Montpellier’yi bu sezon yeterince övmediğimi fark ettim. İkinici yarıdaki saçma sapan 13 maçta 8 galibiyet performansı adamları biraz erken uyanmış olsalar Avrupa Ligi’ne götürebilirdi. Ryad Boudebouz’a da helal olsun, FM’nin beklediği kadar olmasa da yine de faktör adam oldu Ligue 1’da. Montpellier’den bir tık yukarısını hak ediyor. Rennes, Ousmane’ın yerine al.
  • PSG rekoru kırdı, artık kaçla bitirecekler onu bekliyoruz. Daha önce 89 puanla şampiyon olmuşlardı, maç eksiğiyle 2 maç kala 92 puan. Avreraj, gol, puan rekoru kırılan ama Avrupa’da işe yaramayan bir başka sezon. Blanc Ligue 1 tarihinde en az 30 maç yönetmiş teknik direktörler arasında %65’le en yüksek galibiyet yüzdesine sahip teknik direktör olarak kapatıyor seneyi. Schadenfreude diye bir olay var ya, bunun Blanc’ın 4 kupa aldığı ama Avrupa’da bir halt edemediği bir versiyonunu düzenlemek lazım Fransızca. Öyle bir arada kalmışlık…
  • Düşme hattını tek maddeye alıyorum. Pascal Dupraz öncesi kalmayı hak etmeyen Toulouse, son haftada kurtulmayı hak etti. Bu ligde kadrosu Angers ya da yıllardır rahatça ligde kalan Guingamp’dan daha iyi kadroya sahip takımlar nasıl böyle can çekişiyor pek anlayabilmiş değilim. Hadi Ajaccio’yu bir kenara atıyorum, ki UNFP tarafından yılın teknik direktörleri arasında gösterilmesi bence bayağı saçma, Reims ve özellikle Avrupa’nın beş büyük liginin en az puan toplayan takımı olan Troyes’nın böyle kötü performans çıkarması çok enteresan. Ajaccio Lorient deplasmanında son hafta, Toulouse Angers. Reims Lyon’u ağırlıyor. Lacazette’in EURO 2016 sapkınlığı devam edecektir ve Reims’ın gol yememe şansı yok, kazanamazlar. Angers Toulouse’a çok sert gelir diye düşünüyorum, Ben Yedder her ne kadar çelik adam da olsa (2012-13 sezonundan beri 142 maçta 90 dk oynamış) biraz erir o savunmanın arasında, ama ben Ajaccio’nun Lorient’ı yenebileceğini düşünmüyorum. Toulouse yenilmezse 1 puanla kalır. Ha seneye Ben Yedder gidecek, veda etti zaten, seneye düşerler üzülmesinler.
  • Marsilya 19 maç üst üste kazanamadıktan sonra geçici teknik direktörü Passi’yle 2’de 2 yaptı. Gelecek sezon takımın sahibi, başkan, yönetim, teknik direktör ve kadrodaki oyuncuların yüzde 60’ının değişeceği raporu var ki bu benim gördüğüm en inanılmaz olay. Toki’ye versinler bari kulübü, kentsel dönüşsün. Marsilya’nın gelecek sezon ligden düşmesine açılacak oranın çok düşük olduğunu söylüyor Fransızlar ki, bence bir tane çıkış yolu var, o da PSG’den Fransa Kupası’nı almak. Bunun olma ihtimali çok çok düşük ancak, Avrupa’ya gitmek, oyuncuları Marsilya’da tutmak veya onlar transfer edebilmek için bayağı büyük bir olay olabilir.
  • Lille Guingamp’ı evinde yenemedi, haftaya St. Etienne’le ölümcül bir maça çıkıyor. Kazanamazlarsa artık Avrupa için Marsilya’nın Fransa Kupası’nı kaybetmesini bekleyecekler. Marsilya alırsa onlar gidiyor, PSG alırsa ligde bir sıra daha düşüyor çıta ve 6. takım gidiyor. Tabii aynı beklenti maçı kaybederse St. Etienne için de geçerli olacak, o ayrı. Tombak reyis Antonetti geldiğinden beri ligin en önemli faktörlerinden biri oldular yine. Geldikten sonra sadece 3 maç kaybetti, takıma gol attırmayı başardı ve top oynamaktan keyif alan bir takım yarattı. Takım olmasa bile Antonetti hak ediyor bir Avrupa macerası. Yalnız seneye kesin Eder-Lopes ikilisini tutmaları lazım.
  • Bu sezon Caen’den çok bahsettim, nefesleri yetmedi. Bordeaux’nun sezon arasında ne yapacağını, Bastia’nın gelecek sezona hangi cezayla başlayıp onun verdiği gazla nasıl ligde kalacağını falan izlemek eğlenceli olacak. Tek önemli nokta şu; Nantes doğru düzgün bir teknik direktör bulursa seneye ortalığı dağıtabilir.
  • Lille haftaya yener, Toulouse yukarıda dediğim senaryoyla kalır. Ben ödüllere geçiyorum.

SEZON ÖDÜLLERİ

Image 2

  • Fransa Profesyonel Futbolcular Birliği bu 11 elemanı yılın 11’ine almış. Şimdi Di Maria, Silva, Matuidi, Ben Arfa ve İbra’ya falan itiraz etmek zaten mümkün değil ama, her ne kadar sezonu domine eden PSG’nin bu kadar oyuncuya sahip olması normal gözükse de, değil. Yani ligin en kötü takımı Marsilya’nın en önemli iki adamı diye Lass ve Mandanda’yı almak, sezonu sakat geçiren Verratti, ezbere alınan Maxwell falan… Ya hele Aurier…

GK

Bu ödülü Ruffier ve Enyeama arasında paylaştırıyorum. Ruffier bu sezon 6 maçla en uzun süre gol yemeyen kaleci, Enyeama 27’yle en az gol yiyen. Enyeama benim en sevdiğim kalecilerden biri. Her ne kadar Fransa Lig Kupası’na mal olan bir hata yapmış olsa da çok iyi bir lig çıkardı yine ve PSG’yi saymazsak en az yiyen takımın kalecisiydi. Ruffier de önündeki savunma sürekli değişse, takım en iyi yaptığı şeyi, savunma yapmayı dahi beceremese bile hep çıkardı, durmadan kurtardı. Mandan-Trapp ikilisi hikaye.

RB

Bu sene bekleri seçmek çok kolay değil. Jallet sezonun ilk yarısı kevgirdi, ikinci yarı harika top oynadı ve hak ediyor. Yılın en fazla gelişim gösteren oyuncusu Caen’in sağ beki Appiah, ancak o da beni tam tatmin etmedi. Yılın sağ beki ödülünü Fabinho’ya veriyorum ben. 150 farklı pozisyonda oynasa da sağ bekten ceza sahasına girişleri, teknik kapasitesi, Monaco gibi sıkıcı bir takımın tek eğlenceli unsuru olması falan… 7 gol, 5 asist, %82 pas başarısıyla Fabinho.

LB

Maxwell’i çok severim. Savunmasını falan geçtim, Blanc’ın tüm set hücumları Maxwell’den geçiyor. Matuidi oraya yaklaşır, İbra sola çıkar, Cavani merkeze girer, ortalık dağılmışken Maxwell’e top atarlar gol olur. Ama bu sene boyu Sidibe süper top oynadı. 4 gol 3 asist ve maç başına 2 başarılı dripling yanında maç başına 3.5’ar top çalma-pas arasıyla oynadı. Bu arada o Inverted Wingback modeli denen olay sanıyorum ancak bu kadar güzel uygulanabilirdi. İçe doğru kayan kanatbek diye çevireyim mi?

DC-DC

Bir ligde Thiago Silva varsa stoperlerden biri odur. David Luiz varsa o kesin değildir. Diğer stoper de aslında sadece 23 maça çıkmamış olsaydı Loic Perrin’di. Umtiti olsun diğeri. %85 pas başarısı, maç başına 5 top uzaklaştırma ve 4 başarılı uzun top. Esas patlamayı bu sezon yaptı.

DMC

Kanatlar çıkacaksa tutan biri lazım merkeze, o da Gonalons. Bazen baskı altında fazla basit pas hatası yapıyor yavaş olduğundan ama, genellikle bunun sebebi arkasında mutlaka bir gerizekalı stoper olmasından. Geçen sene Rose vardı, arada Kone, bu sezon da Yanga-Mbiwa. Onlar olmadığında ya da salaklık yapmadıklarında 10 üzerinden 8 çıkarmadığı hiçbir maç yok. %90 pas başarısı ve 4 top çalma.

DMC

Cheikh N’Doye. Bir merkez orta saha, yıl boyu 38 gol atmış bir takımda nasıl 10 gol atar? Tabii ki yılın en fazla kafa golü atan oyuncusu olarak. Angers’in oyun karakteri N’Doye’ye ait. Pası, şutu, bilmem nesi o kadar iyi değil ama maç başına top çalma, uzaklaştırma, dripling, hava topu kazanma ve pas arası değerleri aynı anda bu kadar yüksek oyuncu yok. Yılın takımına yılın kafacısını aldım.

AMC

Tartışmayalım, Ben Arfa. “Her şey vatan için” diyerek girdiği sezonda Ligue 1 tarihinde bu sezona kadar attığı gol sayısını geçti. Nice’i taşıdı, Avrupa’nın en fazla başarılı dripling yapan oyuncusu oldu (maç başına 4.5). 17 gol de cabası.

AML

Angel di Maria olduğu apaçık. Bu sezon böyle performans çıkaracağını hepimiz biliyorduk. Van Gaal’in ve Florentino Perez’in miadının dolduğunu gösteren iki kararın ardından gelmek zorunda kaldığı PSG’de uçak moduna girdi yine. Sezonu toplamda 17-17 ile bitirdi ki, PSG’de bunu yapmak kolay diyebilirsiniz ama Şampiyonlar Ligi’nde değil.

AMR

Şartları biraz zorluyorum ve Lacazette’i buraya alıyorum. Boufal’in oyun içi karakteri maalesef hoş değil ki, çok fazla maç alıp bir o kadar da maç verdi zaten. Lacazette buranın adamı değil. Kariyer başında yardımcı santrfordu, şu an ona yardım ettiğinizde sezon başı 25 atıyor. Ben İbra ve kanatta bir Lacazette ikilisini görmeyi aslında feci derecede isterim de, o zaman Ligue 1 diye bir şey kalmaz ortada. Yılın en fazla gol atan Fransız oyuncusunu seçmek lazımdı buraya.

ST

İbra.

YEDEKLER

Anthony Lopes, Damien Da Silva, Maxwell, Dennis Appiah, Soufiane Boufal, Ousmane Dembele, Vincent Koziello

MVP

İbra.

ÇAYLAK

Ousmane Dembele

TEKNİK DİREKTÖR

Angers’le inanılmaz bir iş yapan Stephane Moulin ve Lyon’u toparlayan Bruno Genesio

Yılın Golü

UNFP’ye katıldığım tek yer. Oh La La Capelle

Yılın Olayı

Marsilya Taraftarının Protestosu

Yılın Açıklaması

“Haftaya Monaco’yla Fransa şampiyonu olmak için oynayacağız. Malum, Katar Fransa toprağı değil.”

JM Aulas

Son not olarak bütün sezon birkaç kişi bayağı düzenli olarak okudu bu notları, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ödüllere itirazı olanlar derhal ses ederlerse sevinirim.