Skip to content

120 Yıllık Gelenek

commandos_cannstat2

VfB Stuttgart sezon başlamadan önce yeni bir başkan seçti. Taraftarlarla arası bir türlü düzelmeyen Berlin doğumlu iş adamı Gerd Mäuser’in yerine, Stuttgart şehir merkezine 20 dakika mesafede olan Schnait’da doğmuş, kısa bir süre de olsa Stuttgart altyapısında futbol oynamış Bernd Wahler başkanlık görevine geldi. Bu seçimden bir sene önce de futbol takımının tüm sorumluluğu, yine altyapıdan yetişip A takımda adını efsanelere yazdıran, yeni sportif direktör Fredi Bobic’e teslim edilmişti.

Fakat taraftar bununla da yetinmedi. Yıllar önce kendilerine sorulmadan, sponsorların baskısıyla değiştirilen eski logolarını geri istiyorlardı. Sezon öncesi yapılan oylamada kulüp üyeleri1 2014/15 sezonundan itibaren eski logoya dönme kararı aldılar.

Stuttgart 2007’den sonra kaybetmeye başladğıı “yerel takım” kimliğini yavaş yavaş geri kazanmaya başladı. Son hamle de 10 yaşından 30 yaşına kadar Stuttgart’ta futbol oynamış, U17 takımını çalıştıran 40 yaşındaki Thomas Schneider’i A takım teknik direktörü yapmak oldu.

Taraftarın yüzü kötü sonuçlara rağmen gülüyordu ama Hoffenheim maçı öncesi kaptanları, 15 senelik futbolcuları Serdar Taşçı’nın Moskova’ya transfer haberiyle moraller bozuldu. Serdar bu maç öncesi tek tek tribünlere veda etti, duygusal anlar yaşandı. Ama Hoffenheim maçındaki 6-2’lik galibiyetin dışında, 17 yaşındaki Timo Werner’in mükemmel oyunu, 19 yaşındaki, Serdar’ın veliahtı, Rüdiger’in hatasız bir maç çıkarması ve üstüne bir de gol atması yüzleri güldürdü. Bu maçta dakikalar 79’u gösterdiğinde yeni teknik direktör Thomas Schneider, taraftarın eski sevgilisi Sami Khedira’nın 19 yaşındaki kardeşi Rani’yi oyuna alıyor, tribünler yıkılıyordu. Rani Khedira’nın oyuna girmesi gollerden daha fazla bir coşkuyla kutlanıyordu.

werner

Özel izinle hazırlanan geleneksel forma ve Werner’in gol sevinci

VfB Stuttgart geçtiğimiz Pazar günü de kulübün 120. kuruluş yılını kutladı. Yönetim Alman Futbol Federasyonundan aldığı izinle bu maça özel bir forma hazırlattı.2 Formalar geleneksel Stuttgart formalarına, 50 yıl öncesine uygun, reklamsız hazırlanmıştı. Takım da maça bu formalarla çıktı. Duygu yüklü tribünler de maç öncesi şovlarıyla yönetimin bu jestini karşılıksız bırakmadılar.3 Takımı son senelerde ilk defa bu kadar içten desteklediler. Bir sonraki kuşağın ilham kaynağı olacak, 17 yaşındaki Timo Werner’in Stuttgart için ilk golünü atması günü kusursuz hale getiriyordu. Maçın uzatma dakikalarında Ibisevic’in kaçırdığı penaltı Stuttgart’ı galibiyetten ediyor ama güzel havayı bozamıyordu.

  1. Kulüp üyelerinin çoğunluğu taraftarlardan oluşuyor. Çok düşük bir ücretle kulübe üye olunabiliyor. Ben de böylece eski logo lehine oy verme şansına eriştim. []
  2. Maalesef bu formalardan sadece 5000 tane satıldı ve tekrar satılmayacak. Alamadım. []
  3. Tribünden fotoğrafları buradan görebilirsiniz: http://www.cannstatter-kurve.de/index.php?galerie=1314/11%20VfB%20Stuttgart%20-%20Eintracht%20Frankfurt []