Skip to content

İntikam Kar Üstünde Yenen Bir Yemektir

2006 yılındaydı, Dört Tepe Turnuvası’nın ilk yarısı geride kalmıştı. Kayakla atlamanın yeni mucize çocuğu 16 yaşındaki Gregor Schlierenzauer kariyerinin ilk Dört Tepe Turnuvası yarışını kazanmış, ikincisinde de dördüncü olmuş ve turnuvanın Almanya bölümünü zirvede kapatmıştı. Buradan sonra Avusturya’ya, İnnsbruck’a, kendi evine gidecekti ve belki de orada kazanarak bir yarış kala şampiyonluğunu ilan edecek, tarihin en genç şampiyonu olacaktı. Tüm basın onun üzerine titriyordu. Her ne kadar yaşından olgun, ne yapması gerektiğini bilen, özel bir çocuk olsa da sonuçta 16 yaşındadır Gregor ve kendi evindeki yarışlar dizlerini titretiyordur. Gazetelere baktığında en yakın rakibi Andreas Küttel’e 3, diğer genç yıldız Anders Jacobsen’e ise 18 puan fark attığını görüyor, rahatlıyordu. Her şey yolundaydı yani aslında.

21 yaşındaki Anders Jacobsen’e yeni umudumuz diye bakıyordu Norveçliler. Kış sporlarını icat eden Vikingler son yıllarda Avusturya’nın, Almanya’nın, Finlandiya’nın, hatta Polonya’nın dahi gerisinde kalmışlardı. Dört Tepe’ye de felaket başlayan Norveç’in tek tutunacak dalı 21 yaşındaki Jacobsen’di, ki o da iki ayakta 12-13 metre fark yemişti liderden. Ancak pes etmedi.

İnnsbruck’ta kariyerinin ilk Dört Tepe yarışını kazanan Anders Jacobsen, Gregor’a 37 puan fark atıp, yani 18 metre geriden gelip, 16-17 metre öne geçmişti. Tek yarışta, annesiyle babasının, hatta bütün ailesinin izlediği yarışta hayatının en büyük darbelerinden birini yemişti 16 yaşındaki Avusturyalı. Yarış öncesinde hayaller kuruyor, doğum gününde yapılacak son yarışta şampiyonluğunu ilan ettiğini düşlüyordu, ancak olmadı. Son yarışı kazanmasına karşın Anders Jacobsen’e sadece 1.5 metre fark atabildi ve yenildi.

Anders Jacobsen 18 metre geriden gelip, iki yarışta 17 metre fark atmıştı rakibine.

A_80B8iCEAAqFui

61. Dört Tepe Turnuvası dün sonra erdi. Gregor Schlierenzauer bu sefer kariyerini tamamlamış bir yıldız olarak, turnuvanın son şampiyonu olarak başladı kış sporları tarihinin en özel turnuvasına. Anders Jacobsen ise bırakın favori olmayı, plase bile değildi başlangıçta. Spora bir sene ara verip dans yarışmasına katılmış, dans ederken apandisi patlamış, ameliyat geçirip yarışmadan çekilmiş ve iyileşip en iyi yaptığı işi yapmaya, kayakla atlamaya dönmüştü.

Anders Jacobsen ilk iki yarışı kazandı. Avusturya’ya gidilirken, 7 yıl önce Gregor Schlierenzauer’in olduğu yerdeydi, aşağı yukarı 12 puan önde. Gregor ikinci yarıştan sonra bir kez daha Anders-Gregor düellosuna dönüşen turnuvayı artık intikam fırsatı olarak görmeye başlamıştı. İnnsbruck’a gidilirken Anders’in çok daha avantajlı olduğundan bahsediyordu herkes. Anders “biraz da olsa avantaj bende” diyordu, ancak İnnsbruck onun sonu oluyordu. 23.2 puan farkla yarışı kazanan Schlieri son ayağa gidilirken 6 metre öndeydi. Son ayakta da kazanıp, ikinci kez üst üste şampiyon oldu. 7 yıl önce 17 puan fark atıp kaybettiği şampiyonluğu, bu kez 12 puan geriden gelip kazanmıştı.

4173977_W700

İntikam soğuk yenen bir yemek. Schlieri karlar üzerinde aldı intikamını.