Skip to content

Beyzbol Katedrali

babe-ruth

18 Nisan 1923’te önce binlerce insan New York’ta yeni yapılan stadın yolunu tutuyordu. Gıcır gıcırdı tribünler. Boya alerjisi olanların rengini değiştirecek tazelikteki bir koku teneffüs ediliyordu. Üç sularında çalınan Amerikan Ulusal Marşı ile heyecan daha da katlanıyordu. Yankee Stadyumu, New York Eyaleti Valisi Al Smith’in ilk atışıyla resmen açılmıştı.

Yerkürenin bir tarafında hayatı durduran beyzbolun gerçek katedrali, doksan yıl önce kapılarını açmıştı; hem de bu oyunun en büyük rekabetinin taraflarının randevusuyla. Boston Red Sox’ın gülüyken, tevatüre göre takımın sahibi Harry Frazee’nin Broadway’deki oyunların finansmanı için 1919’da Yankees’e satılan Bebek Ruth ve arkadaşları, galada rahat kazanmıştı. Efsanenin o gün yaptıkları, yapacaklarının teminatıydı.

O zamana kadar yeşil sahalarda pek bir başarısı olmayan New York’un beyzbol takımının yazgısı Bebek Ruth ile birlikte değişirken, Boston şehrinin üzerinde kara bulutlar dolaşmaya başlamıştı. Yeni yuvasında oynadığı ilk sezonda tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaşan Yankees tarihi baştan yazarken, ezeli rakipleri 86 yıl boyunca kupa görmüyordu. Bebek Ruth’un laneti ancak 2004’te biterken, katedral 2008’de emekliye ayrılıyor, 2010’da yıkılıyordu.