Skip to content

Ligue 1 Notları #30


“Champion mon frère” paylaşan: paristeam

  • Champion mon frére. PSG ilan etti. Biraz da Fransız medyası çağırdı tabii bunu. REİMS PUAN ALIRSA diye bağıra bağıra Reims’a puan aldırdılar. Ha bi şey mi olacaktı haftaya ilan etseler, sanmam. Belki Troyes’nın insan içine çıkamama durumu olmazdı. İnsaf be kardeşim. Maçı konuşmayalım, Troyes zaten ve gerçekten bir birinci lig futbol takımı değil ama hafta içinde Chelsea’yi deplasmanda yenmişsin, yarım sıfır kazansan şampiyonsun, bu neyin hırsı. Ben söyleyeyim İbra’nın hırsı. Stamford Bridge’de maçtan önce Beyazıt Öztürk’ün spor gazetecisi olanı “Eeveet sevgili İbrahim, Katar transferi falan nasıl gidiyor?” diye sorunca delirdi herif. PSG Ligue 1 ve 5 büyük lig tarihinin en erken şampiyonu. 10-0 onların Chôte karşısında aldıkları en büyük deplasman galibiyetiydi, bu da çok acayip oldu. Reims 59/60 sezonunda şampiyon olurken +63’le kapatmış ligi, PSG sanrıım +70’i geçecek. İbra 4 attı, 27’ye ulaştı, Troyes’nın bu sezon 21 golü var. Bitti mi, bitmedi. Aradaki farkı en güzel anlatan istatistik geliyor; İbra (27) ve Cavani (14) ilk beşin dışında kalan tüm takımlardan daha fazla gol atmışlar. Alın size özet. Blanc’ın PSG’yle 9. kupası. 11 olur bu sezon.

1

  • Lökip yapmış yukarıdaki karikatürü, bence muhteşem. Şampiyonlar Ligi’ne Monaco direkt gidecek bir eşeklik etmezlerse. Troyes önümüzdeki hafta düşüyor, ikinci takım da 8 haftada 7 puanı kapatması zor görünen Toulouse gibi. Onun dışında nereye baksanız saçmalık var yine. Şöyle diyeyim, Montpellier üç maç üst üste kazansa ilk 4 potasına giriyor. İşte Ligue 1, işte gerçek futbol.
  • Şaka şaka, değil. PSG’den bu kadar fark yememeleri lazımdı yine de. Neyse. Rennes-Lyon’da maçtan ziyade Ousmane Dembele’yi kimler izlemeye geldi onu takip etti millet. Kaldı ki Şampiyonar Ligi maçıydı bu. Rennes, Lyon’u altına alma fırsatını bayağı ısrarlı geri çevirdi. Gerçi Lyon da 2-0’dan maçı vererek işleri garanti altına almak istemediğini anlattı. Ben az önce ne anlattım onu bilmiyorum. Ousmane diyorum. 35 milyon vermiş Barcelona, kabul etmemişler. Manu ve Arsenal takipte, Klopp gidin alın demiş. Yeni Martial hayırlı olsun demiştim bi üç hafta önce, fiyatı da oraya gidiyor. U19 oyuncuların en iyi istatistiğe sahip olanı Dembele 5 büyük ligde. Bu ilgi doğal. 18 maç, 8 gol, 2 asist. Biraz daha atarsa Euro 2016’ya gidecek.
  • Monaco’yu anlasam anlatacağım. Jardim göreve geldiğinden bu yana berabere biten 32. karşılaşma oldu (2 sezonda) Reims maçı. Yani tabii ki “Çok zor yeniliyor adamlar” övgüsünü almak iyi de, içeride Reims’la berabere kalmanın övülecek bir yanı yok, kusuruma bakmasın. Burada başka bi arkadaşa parantez açmak istiyorum; Nicholas de Preville. İsmi kadar karizmatik bi özelliği yok oyunda ama, son iki sezonda Reims’ı taşıyan, ligde tutan adam. Çok fazla gol atan ya da ölümcül şutu olan falan bir arkadaş değil ama özellikle büyük maçlardaki performansı çok iyi. Bu sezon düşme hattındaki rakiplere karşı oynadığı neredeyse tüm maçlarda skor yaptı, son 6 haftadır da asist yapıyor. Onun da bi başaltına transferi geldi artık.
  • Bu Vincent Labrune ve Margarita Louis-Dreyfus ikilisi en az Palermo’nun başkanı ya da İlhan Cavcav kadar garip insanlar. Bielsa yıllar sonra ilk kez şampiyonluk tadını yaşattı, adamı kovmaktan beter ettiler, Michel yapabilse takımı ligden düşürecek, adam hala takımın başında. Berabere biten Lorient maçından sonra gazeteciler kovup kovmayacağını sormuş Labrune’e, “Marcelo takımı çok kötü bir halde bıraktı, Michel’in işi zordu, en azından lig sonuna kadar bekleyeceğiz” demiş. Ulan, ilk 11’den Payet-Thauvin-Morel-İmbula-Lemina-Ayew-Gignac-Fanni gitti, adam yeni kadro kurdu, sezona başladı “Hacı biz senin sözleşmeye çok yazmışız ya, sen onun bi 100 binini bize atsana” diye yeniden masaya oturdunuz. Valla yakmak lazım böyle yüzsüz yöneticileri. Neyse, Sochaux deplasmanında kupa yarı finali var, finale çıktı çıktı, yoksa bakmasın başkana, sezon sonunu göremez. Ha bu arada, sezon sonu Mandanda’nın sözleşmesi bitiyor, kalmaz herhalde. Yüzde 80 kurtarışla bu sezon Trapp’tan sonra ligin en iyisi.
  • Sagnol nihayet gitti. Bordeaux’yla çıktığı maçların yüzde 28’ini kaybederek. Yani Toulouse’a 4-0 yenilebilen bir teknik direktör Pep olsa kovulmalı bence. Devre arası kovsalar şu an Avrupa Ligi şansı devam ediyor olurdu ama artık çok çok zor. Takımın başına Ulrich Rame geldi. Yani bu hamle hakikaten bir Türk yönetici hamlesi. Önce bi Fransız futbol efsanesi geldi, aşırı tecrübesizdi, şimdi kulüp tarihinin en fazla forma giyen ikinci oyuncusu, büyük ihtimal şu an tribünleri dolduran herkesin kahramanını getirdiler şu haldeyken. Rame takımın performans direktörüymüş bu görevden önce. E başarılı değil o zaman? Wissam ben Yedder de ligde kalacaklarını söylemiş. Hehehehe.
  • Nantes hafta içinde büyük fırsat kaçırmıştı Bastia’yı yenemeyip. Angers’ye karşı hata yapmadılar. Şimdi işin şu boyutu var, bir sene transfer yasağı geldikten, yasak kalktıktan sonra en değerli oyuncusunu kaybettikten (Djilobodji) sonra kısıtlı imkanlarla bunu yapabilmek gerçekten çok süper bi iş. Ha Avrupa Ligi olur veya olmaz, ona karışmam. Bu iyi bu. Lan bu arada Angers son altı maçının üçünde isabetli şut atamadı :(
  • Nice Montpellier’yi yendi, Valere Germain bu sezonki 10. golünü attı. Monaco’dan gittiğinden beri bence şov yapıyor ve esas olay, Monaco’da oynayan kimsenin 5’ten fazla golü yok. Germain wins, fatality.
  • Caen Ajaccio’ya kaybetti, ki ben Avrupa olacaksa bu maçtan itibaren üçte üç lazım demiştim, Avrupa’yı zora soktu. Adamlar düşük kalibredeki takımlara karşı konsantre olamıyorlar valla. Lille Avrupa Ligi’nin 5 puan arkasında şu an (ki Lig Kupası finalleri var PSG’yle), St. Etienne’se son 9 maç 2 galibiyet oldu.
  • Haftaya PSG – Monaco var ama haftanın en keyifli maçı bence Marsilya – Rennes olur. Marsilya yaklaşık 790 maçtır evinde kazanamıyor, o helva savunmalarına karşı son dönemin en iyi genç oyuncusu oynayacak. Ousmane’ı izleyin.