Skip to content

Uzaklarda Büyük Bir Maç

Mexico vs USA

Yazıhane’de tam da kendisine özel bir yer verilen günde, ABD medyasında1 Klinsmann hakkında haberler çıktı. Oyuncularından bazıları, isimleri gizli tutulması şartıyla Klinsmann’ı eleştirmişler. Onun taktik bilgisinin olmadığından, antrenmanların kötü geçtiğinden şikayet etmişler. Futbolcuların bu çıkışından sonra medya da takım kimyası olmadığından, 23 maça 23 değişik 11’le çıkmalarının da bunun en büyük göstergesi olduğundan bahsetmiş. Oyuncu seçimleri de hatalıymış. Özellikle de kanatlara alınan defans oyuncuları anca 3. tercih olabilirlermiş.

Klinsmann’ın ise bu eleştirilere cevabı ilginç oldu. Eleştirilmekle ilgili bir problemi olmadığını, bunun işinin doğasında olduğunu söyledikten sonra şunları ekledi:

“Bana yapılan eleştiriler bu ülkede futbolun daha çok konuşulduğunu gösteren mükemmel bir işaret. Sizler artık futbolu, özellikle ABD futboluyla ilgili projemizi önemsiyorsunuz.”

Bu tartışmalar sürerken ABD, CONCACAF Dünya Kupası elemeleri 4. tur grup maçında,  Kosta Rika’yı tuhaf bir maçtan sonra 1-0 mağlup etti. Yarın da2 futbolda en büyük rakipleri, 75 yıldır resmi maçlarda deplasmanda hiç yenemedikleri Meksika karşısına çıkacaklar. Deplasmanda Meksika’yı sadece bir kere, 2012 Ağustos ayında hazırlık maçında, Klinsmann yönetiminde yenebildiler.

Meksika ise 2013’de çıktığı 3 maçtan da beraberlikle ayrıldı. Artık, özellikle de ABD’ye karşı, galip gelmek isteyeceklerdir. En büyük kozları Chicharito, Cuma günü Honduras’a karşı oynadıkları maçta 2 gol attı. Premier ligde Manchester United formasıyla da bu sezon 8 gol ve 4 asisti bulunuyor. Chicharito’un yanında İstanbul’dan tanıdık Dos Santos, defansta Stuttgart seyircisinin doyamadan yolcu ettiği Maza (Francisco Rodríguez), Espanyol’dan Hector Moreno gibi isimler var. Kadroları ağırlıklı olarak Meksika ve İspanya liginde oynayan futbolculardan oluşuyor.

Klinsmann, kanat oyuncularında yaptığı tercihlerle eleştirilirken, kanat hücumlarında çok etkili ve öldürücü olabilen Meksika karşısına bir de orta sahadaki en büyük gücü Schalkeli Jermaine Jones’dan yoksun çıkacak. İki defansif orta saha oyuncusuyla, oturtmaya çalıştığı Avrupa’ya yakın sistemin Jones olmadan nasıl işleyeceği de bir soru işareti.

Teknik detayların yanısıra, ABD belki de bir kara büyüyü bozmak için sahaya çıkacak. Hazırlık maçında aldıkları galibiyet bu büyünün bir kısmını bozdu. Fakat 75 yıllık belanın son bulması için artık bir resmi maçta da kazanmak zorundalar. Maç “Estadio Azteca” stadında oynanacak. Maçın oynanacağı gün de Aztek takviminde yeni bir ayın başlangıcı. Bu ayda Aztekler ekinlerini ekerler ve toprak tanrısı “Tlaltecuhtli”ye adaklarını sunarlarmış. Böylece tarlalarına, ekinlerine bereket geleceğine inanırlarmış. Bir büyü varsa bozulacak mı, yoksa Meksikalılar için bereketli bir yılın işareti mi olacak yarın bu da ortaya çıkacak.

Totem potansiyeliyle, maç öncesi yapılan açıklamalarla, iki ülkenin siyasi ilişkileriyle, tarihiyle “ezeli rekabet” yakıştırmasını fazlasıyla hak eden bir maç. Klinsmann yapılan eleştirilere karşı ABD’deki değişimden memnun olduğunu söylese de, futbol hala Avrupa’da gördüğü ilgiyi çekebilmiş değil. Meksikalılar ise “futbol sadece futbol değildir” argümanını doğrulayacak şekilde duygusal ve futbola bağlılar. Maçın oynanacağı “Estadio Azteca” stadında, iki takımın 2012’nin Ağustos ayında oynadıkları hazırlık maçına 90 bin taraftar gelmişti. Bu maçta da durum farklı olmayacaktır. Bu taraftarı arkasına alan Meksikalı futbolcular Klinsmann’ın sonunu hazırlayabilirler.

Bir not: Bu maç için tarafım. Klinsmann’ın dünya futbolunda özel bir yeri olsa da; renkli, heyecanlı taraftarı ve futboluyla çocukluğumdan beri sevdiğim Meksika’nın galibiyetinden yanayım.

İkinci not: CONCACAF 4. turunda, 6 takımlık gruptan ilk 3’e girenler Dünya Kupası’na direk katılacak. 4. takım ise Okyanusya elemelerini birinci bitiren takımla eleme maçı oynayacak. Henüz iki karşılaşmanın tamamlandığı CONCACAF grubunda ABD 3 puanla (bir yenilgi bir galibiyet) 2. sırada, Meksika ise 2 puanla (2 beraberlik) 4. sırada bulunuyor.

  1. Alman medyasında belki de daha çok yer buldu. []
  2. Türkiye’ye göre: 27.03.2013 04:30 []