Skip to content

Ligue 1 Notları #36

2048x1536-fit_saint-etienne-s-french-goalkeeper-stephane-ruffier-c-stops-the-ball-during-the-french-l1-football

Ruffier, Toulouse’un ligde kalma şansının içine ederken.

  • Yukarıda Mösyö Ruffier var. St. Etienne son 6 maçta gol yemedi. Son 6 maçta 16 kurtarış yaptı, bu hafta Toulouse maçında çıkardığı penaltı dahil. Tabii ki yine EURO 2016’da yer almayacak, Deschamps kendisinden nefret ettiği için. Ancak bence an itibariyle, hatta son iki sezonda dünyanın en iyi 10 kalecisinden biri. Ben Yedder’in kaçırdığı penaltı ve Braithwaite’ın kaçırdığı net goller Toulouse’u düşürecek gibi. Dupraz’nın söylediği şey “Artık Shawshank Redemption’daki gibi bir kaçışa ihtiyacımız var”dı hafta içinde, bu bok çukurundan çıkmaları için daha da fazlasına ihtiyaç var sanki. 2006/07 sezonundan beri aynı sezonda 3 penaltı kaçıran ilk kişi oldu Ben Yedder. Onun verdiği umudu o geri aldı gibi.
  • Marsilya maç kazandı. Lan PSG maç yapmayınca ne kadar güzel lig bu ya. Batshuayi’nin bu ligde 11 başlamayacağı bir takım var, o da PSG. Marsilya’nın falan onu yedek oturtmaya hakkı yok, aptallık etti Michel deniyorum ayağına. 2 Şubat’tan sonra ilk kez maç kazandılar, felaket performansa hiç değilse son verdiler. Artık onları hayata bağlayan tek şey var, PSG’yle oynanacak kupa finali. Bu arada, 16 maçtır deplasmanda gol atıyorlar, rekor 50’ler sonundan Sedan’a aitmiş 19 maçla. Bari onu kırsınlar da bu saçma deplasman performansının bir anlamı olsun.
  • Lyon Ajaccio karşısında az kalsın 2 puanı bırakacaktı. İlk yarıda korkunç iki kaleci hatasıyla gelen 2-0, sonrasında üst üste üçüncü maçında da golü atan Pujol’ün 2-1 yapması ve panik. Lyon henüz yeni stadında yenilmedi, son 13 maçta sadece 1 kez yenildi. Bunda Lacazzette’in büyük katkısı var, eyvallah ama maçın son bölümünde ne kadar büyük bir kaleci olduğunu gösteren Anthony Lopes’i genelde atlıyor insanlar. Genesio büyük iş yaptı, takımı direkt Şampiyonlar Ligi’ne götürmek üzere. Şimdi haftaya hiç yenilmedikleri ve sadece 1 kez beraberlik gördükleri yeni statlarında Monaco’yu ağırlayacaklar. Galibiyet, Şampiyonlar Ligi grupları demek. Ya da Lyon Başkanı Aulas’ın dediği üzere: Haftaya Fransa şampiyonluğu maçına çıkıyoruz. Malum, Katar Fransa toprağı değil. 

Image 1Image 3Image 4

  • Tam yazarken geldi bu soru. Hemen altında iki 11 var, biri Renard’ın “N’olur gol yemeyelim ya, ileride de pırpır var, belki bir tane atarız” diye 11’i. Öteki de Antonetti’nin tempo diye bağıran 11’i. Birincisi, takımı gol atmak için sahaya çıkarmaya başladı Antonetti. Renard’la 13 maçta 6 gol atabilen takım, Antonetti’den sonra 26 maçta 32 gol attı. Sonra bir de Eder var. Yıl başında geldiğinden beri yarar akıyor. 11 maçta 9 gol katkısı bir yana, adam o kadar rahat pozisyon açıyor ki diğerlerine, herkesi ceza sahasına çekiyor. Yalnız tabii bu maçın olayı maalesef Boufal’in sakatlığı oldu. Dizinden sakatlandı ki çok ciddi olduğu ve bunun Le Moustoir’nın suni çiminden dolayı olduğu söyleniyor. Fransa Futbolcular Birliği gelecek sezondan itibaren tüm statlarda doğal çime geçilmesi gerektiğine dair bir yazılı açıklama bile yaptı. Tabii Lorient Bretonya’da olduğu ve hayvan gibi yağmur aldığı için suni çim mantıklı duruyor ama doğal olsun çamurdan olsun (*ince) diyor futbolcular. Boufal de umarım gelecek sezon başına yetişir.
  • Gelecek sezon için Jocelyn Gourvennec’i Marsilya’ya yazıyorlar. Bence zeki olan adam Marsilya’da komple yönetim ve patron değişmeden gitmez oraya. Ligin en underrated hocası olabilir. Elindeki kadro hakikaten Ligue 2’de biraz zor ilk 5 görür başka hocanın elinde. 4-4-2 sever, forvet parlatır, ayrıca “İmkanımız yok, kötü top oynatıyoruz” bahanesi de yoktur. Bak, 45 atmış, 53 yemiş. Gourvennec, ısrarla isteyiniz. Neyse, Jardim için feci bir son 10 dakika oldu maç 3-2’ye gelince. Panik sarı kart getirdi, az kalsın gol de getiriyordu. Gerçi pek bir şey değişmeyecek, çünkü Monaco Şampiyonlar Ligi’ne direkt gidebilmek için Lyon deplasmanında kazanmak zorunda. Lyon averajda 12 fark atmış durumda ve takdir edersiniz ki Monaco bir maçta kale boş olsa bile prensip olarak 4 gol ve üzeri atmaya oldukça karşı bir takım. Geçen sezon Valencia’yı çektiler play-off’ta, bu sezon yine seri başı olmuyorlar hesabım yanlış değilse. Yine Şampiyonlar Ligi’ne katılım gelmezse Monaco’daki Rus mafyası bir çizik atar Jardim’e.
  • Nice’in ne yaptığını hiç anlamadım. Son 5 maçında sadece 1 puan almış, sezonu kafada bitirmiş ve hatta gelecek sezon için teknik direktör aradığını ilan etmiş bir Nantes’a kaybettiler, hem de rezalet bir oyunla. Rennes’de Ousmane Dembele, Nice’te Ben Arfa gelecek sezon için Şampiyonlar Ligi bekliyorlardı kalmak için. Ousmane galiba Dortmund’a gidecek, Ben Arfa da sözleşmeyi Şampiyonlar Ligi’ne giden birine taşır, eğer gelecek hafta kazanamazlarsa. Claude Puel’in Yılın Teknik Direktörü ödülünü alabilme şansını son haftaya taşıması için St. Etienne’i yenmesi Lyon-Monaco maçının da berabere bitmemesi gerekiyor. Kısfmet.
  • Hafta maçlar aynı saatte. Gerçi Pazartesi yazmışım gibi haftaya dedim, maçlar Cumartesi 22:00’da işte. Düşme hattı için Ajaccio – PSG, Toulouse – Troyes maçları kritik. Mantıklı olan sonuçlar görürsek son haftaya Toulouse averaj farkıyla düşme hattının üstünde girer. Marsilya – Reims karşısında aylar sonra ilk iç saha galibiyetini alır, Lyon da Monaco’yu yener. Nice – St. Etienne maçındaysa sanırım kırmızı kart olur. Olmaması bayağı zor.