Skip to content

Ligue 1 Notları #35

psgcoupedelaligue-cropped_r3eohu0cbcfq1krp0f0w0i7zy

  • Yani tabii ki bir takım kupa kazanınca sevinecek, sevinmeyecek diye bir şey yok. Fakat bu sezon değil Coupe de la Ligue’e sevinmeye, City eşleşmesinden sonra üçlemeye sevinecek pek bir hali olmamalı PSG’nin. 6. kez Lig Kupası’nı aldılar ki onlardan sonra gelen iki takım Bordeaux ve Marsilya’nın 3’er Lig Kupası var. Canlı izleyemedim, fakat baktığım kadarıyla Rabiot’nun kırmızı kart görmesinden 4 dakika  sonra Enyeama ve savunma aptallığıyla yenen gol fişi çekmiş. Enyeama çok büyük kaleci, bence ligin en iyilerinden ama bazen aşırı motive olduğunda saçmalayabiliyor. Di Maria Real’e La Decima yaptırmıştı, PSG’ye de kupa aldırdı. Van Gaal düşünsün.
  • Bir enteresanlık yapıp St. Etienne’den başlayayım. Yumurta kapıya gelince maç kazanmaya başladılar ama durmuyorlar. Üst üste beşinci maç galibiyeti, hem de gol yemeden. Şöyle bir not ileteyim, bu sezon 17 galibiyetleri var, 14’ü sıfıra karşı. Geçen sezon ilk yarıda 19 maçın 12’sinde gol yememişlerdi, bu sefer sezonu tersten oynuyorlar. Şampiyonlar Ligi için finalleri iki hafta sonraki Nice deplasmanı olacak. O deplasmandan gol yemeden çıkmaları için Perrin-Ruffier ikilisinin yine delirmesi gerekiyor. Mümkün olabilir.
  • Rennes-Monaco haftanın maçıydı kağıt üzerinde, pek öyle olmadı. Monaco’nun erken gol attığı maçlar geçen sezon ölürdü, çünkü deli gibi kapanıp kontraya 1.5 kişiyle çıkarlardı. Bu sezona bakınca Monaco’nun 1-0 öndeyken ligde toplam 17 puan bıraktığını görüyoruz ki, Toulouse’dan sonra en fazla puan bırakan takım bu konumda. Toulouse 33 puan bırakmış, Avrupa rekoru falandır belki. Dembele’yi Raggi ve Carvalho kademesiyle savundu Jardim, Sio’yu ortaya bırakıp. Grosicki’yle Fabinho’yu birebir bırakmak demekti bu, ki riskli gibi gözükse de bence Fabinho şu an en iyi Brezilyalı sağ bek olduğu için pek bir şey olmadı o kanattan. Avrupa güzel bir hayaldi, o hayal bitti gibi Rennes için. 7. sıraya düştüler arka arkaya üç haftada sadece 1 puan alınca ve buradan sonra PSG ve Montpellier deplasmanları var. Ousmane’ı falan da tutamazsınız Avrupa’sız. Monaco’nun işi de iki hafta sonra Lyon deplasmanına kaldı. Hadi oradan da beraberlik çıkar bakalım Leo.
  • Wissam Ben Yedder yine attı, yetmedi. Son 8 haftada 8 gol 2 asist yapan başka düşme hattı golcüsü biliyorsanız söyleyin. Savunması bu kadar kötü takımda kaç tane atarsanız atın işe yaramaz gerçi, doğruya doğru. 3 haftada 4 puan kapatmak zorundalar ki, son iki maçları Troyes ve Angers’ye karşı. Tüm Fransız basını gibi ben de hala mümkün diyorum ama, göreceğiz bakalım. Golcü demişken Lacazette’i de övmeye devam edeceğim. Son 7 haftada 8 gol 2 asist. Lyon ligin ortalarında götürdüğü sezonu içeride Monaco’yu yenerek direkt Şampiyonlar Ligi vizesiyle bitirebilir.
  • 129. Beş büyük ligin en fazla başarılı dripling yapan adamı Ben Arfa, toplam 129 driplingle. Normalde bu tip kariyerinin eski döneminde disiplinsizlik yapıp mimlenen oyuncuların toparlandığına pek inanmam. Büyük şüpheyle yaklaştığım adamlardan biri zaten Ben Arfa. Ancak Claude Puel ne yaptıysa artık, beyninin sorunlu bölümünü almış sanki. Saha içinde sakin, liderlik yapabilen, sorumluluk alan ve her şeyden önce doğru tercih yapabilen bi oyuncuya dönüştürdü. Zaten sayılarına bakarsak görüyoruz, bu sezon attığı gol sayısı, bu sezondan önce Ligue 1 kariyerindeki sayıdan daha fazla. Topu tekrar tekrar Deschamps’a atmayı da ihmal etmiyor röportajlarda. Hak ettiğinin farkında, sadece bu çabası boşa giderse yeniden eskiye dönebilir diye düşünüyorum. Yazın göreceğiz.
  • Ajaccio, Bastia’yı 3-2 yendi. Burada garip olan galibiyet değil, düşme hattından bu galibiyetle sadece 1 puan yukarıya çıkan takımın teknik direktörü Thierry Laurey’nin yılın teknik direktörü adaylarından biri olması. Ne olacak şimdi, bu takım üç hafta sonra düşerse yine de Laurey yılın en iyilerinden biri mi olacak? Ajaccio ne yaptı da Laurey orada valla anlamadım. İlk 11 maçta 3 puan, sonraki 11 maç namağlup, sonraki 11 maç nagalip. Aradaki seri için adaysa bayağı enteresan.
  • Ben ödüllerimi sonra vereceğim.
  • Olivier Guegan’ı kovdu Reims. Artık yazmaya dahi değmeyen Marsilya’yla aralarında 5 puan fark var. Yeni gelen hoca Marsilya’yı aşağı çekse de düşürse be. Bakalım Louis-Dreyfus Ligue 2’ye düşen takımı kime satar o zaman…
  • Lille hafta içinde kupa sonrası Angers ile oynuyor. Kazanırlarsa 2-6 arası 4 puan kalacak. Oh lala. Hayatın kötü olduğunu, umutsuzluğa kapılanlarıysa Bordeaux-Troyes maçına beklerim. Her şeyin daha kötüsü vardır.