1763’ten kalma bir suluboya. Keman çalan baba, klavsende döktüren bir ufaklık…
14 Kasım 1719’da Augsburg’da dünyaya merhaba demişti Johann Georg Leopold. Keman ustasıydı, müzikten parasını kazanmıştı. Fakat oğlunun tırnağı kadar olamamıştı. Tanrı vergisi yeteneğini görememenin imkânsız olduğu harika çocuğun babasıydı; ikisinin arasındaki aşk-nefret ilişkisi unutulmazdı.
Babasının ablası Nannerl’e verdiği müzik derslerine kulak misafiri olan küçük Wolfgang, dur durak bilmiyordu. Notalar bir destana tanıklık ediyordu.
Tıpkı Leopold Mozart gibi bir 14 Kasım’da dünyaya merhaba demişti Johann. İkisinin arasında 21 yıl, 380 kilometre vardı. Bonn’da yaşayıp ölen müzisyen, aynı zamanda iyi bir şarkıcıydı. 1770’te doğan oğluna babasının adını vermişti.
Onun da oğlu çok yetenekliydi. Kim bilir belki de Leopold Mozart’ın çocuklarını yetiştirmesinden ilham almıştı. Tevatüre göre babasının tutumu nedeniyle defalarca gözyaşlarına boğulan küçük Ludwig de yoluna emin adımlarla devam etmişti.
1787’de Wolfgang Amadeus Mozart uğruna Viyana’nın yolunu tutan Ludwig van Beethoven’ın büyük ustayla görüşüp görüşmediği bilinmeyedursun, yakın arkadaşlarından Joseph Haydn’dan ders almıştı.
14 Kasım’da doğmuştu insanlık tarihinin iki kilometretaşının babası. Leopold oğlunun ilahlaşmasına tanıklık ederken, Johann öldüğünde Beethoven sadece iyi bir besteciydi.
8 şubat 2012 - 19 aralık 2022, yazıhane