Skip to content

Liverpool 2014

2013-2014 sezonunda ilk dört hedefleyen Liverpool'un son durumu...

Liverpool heyecan dolu bir sezon geçiriyor diyebilirim. Kadro ilk dört yarışı için yeterince derin değilmiş. Yaşanan sakatlıklar ve bu sakatlıkların takımı etkileyiş şeklini gördükten sonra bunu anladık. Özellikle son haftalarda yedek kulübesinde alternatif bulmak çok zor oldu. Ancak yine de Brendan Rodgers sonuç veren çözümler bulmayı başardı. Mesela Gerrard’ı yepyeni bir görevde kullandı. Kaptan Fantastik, yeni görevinde 4-0’lık Everton maçında harikaydı. Arsenal’e karşı da zorlanmadı. Ancak onu baskı altında tutmayı başaran West Brom henüz bu mevkinin gereklerini tam olarak çözemediğini hissettirdi. Son bir ayda yeni görevinde sadece bir maçta aksama var. Proje devam etmeli.

Rodgers, Glen Johnson’ın sakatlığında bir yıldır sahalardan uzak kalan Martin Kelly’nin yerine Jon Flanagan’ı oynattı. Genç Flanagan sezonun sürpriz oyuncusu olmaya aday. Her maç bir önceki maçtan daha iyi oluyor. Kendini geliştirmesi yıllardır Avrupa sahalarında görmediğimiz bir süratle ilerliyor. Bakalım nereye kadar devam edecek! Bunun yanında bir de Raheem Sterling var. Geçen yıl onunla ilgili bir yazı yazmıştım.1 Beklentilerimin hiç de gerisinde kalmadı. Hücum alanında her türlü görevi hakkıyla yapıyor. Goller ve asistleriyle de sorumluluk alıyor. Bugünlerde Dünya Kupası için İngiltere milli takımında oynaması konuşuluyor. Önümüzdeki 10 yıla damga vuracak bir oyuncu geliyor.

Ancak ucu ucuna yetişiyormuş hissi veren bu kadroyu analiz ederken geçen sene başarılı olan bazı oyuncularla ilgili düşünmeden edemiyorum. Flanagan’ın inanılmaz gelişimini görünce acaba başka oyuncular da benzer bir gelişim gösterebilir miydi diye düşünüyorum. O oyunculara şöyle bir bakalım.

İlk konuşulması gereken isim Fabio Borini. Bu sezon Sunderland’de kiralık olarak oynuyor. Son haftalarda performansını yükseltti. İtalyan oyuncu Chelsea rezerv takımlarından sonr,a Roma ile harika bir sezon geçirmişti. Özellikle forvetin her iki kenarında oynarken içeri yaptığı koşularla kendini gösteren bir oyuncu. Son vuruşlarında da kararlı. İyi bir profesyonel, dürüst ve çalışkan. Devre arasında Ukrayna futbolunun yeni yıldızı Dniprolu Konoplyanka ile ilgilenen Liverpool’un böyle bir oyuncuyu kiralık vermesi biraz çelişkili gibi. Borini genç yaşına rağmen kendini ve kalitesini kanıtlamış bir oyuncu. Bence Rodgers, Borini kararında çok isabetli bir karar almadı.

Defans için düşünülebilecek bir isim Andre Wisdom’dı. Liverpool formasını ilk kez sırtına geçirdiği 2011-12 sezonunda, UEFA Kupası maçında, deplasmanda Young Boys’a karşı bir gol bulan oyuncu geçen yıl takıma katkı sağlayan isimlerdendi. Genç yaşına rağmen oynadığı hiçbir maçta hata yapmadı. Liverpool’un Jose Enrique’nin sakatlığı nedeniyle defansta sıkıntılar yaşadığı bu dönemde Johnson sol bekte, Wisdom sağ bekte gayet başarılı olabilirlerdi. Bu formül geçen yıl birçok maçta uygulanmış ve sonuç vermişti. Bu sezonu kiralık olarak Derby County’de geçiriyor.

Burada dikkat çekilmesi gereken başka isimler de var. Conor Coady ve Jack Robinson kiralık olarak mücadele verdikleri Sheffield United ve Blackpool ile yollarına devam ediyorlar. Defansif olarak kısa sürelerle de olsa fayda sağlayabilirlerdi. Coady yıllardır hem Liverpool hem de İngiltere genç takımlarının kaptanı. Sorumluluk duygusunu çok güçlü bir şekilde taşıyan bir oyuncu. Jack Robinson İngiltere U21 takımının en iyi oyuncularından. Kenny Dalglish döneminde Arsenal karşısında sahaya çıkarken Walcott gibi bir yıldız karşısında kendisini ezdirmemişti.

Geçen yıl İspanya U20 ile İstanbul’da izlediğimiz Suso da EPL’de aldığı kısa sürede ışık vermişti. Brendan Rodgers onu çok kritik bir Manchester United derbisinin içine atarak bize tanıtmıştı. Bu sezon kiralık gittiği İspanya’da gayet başarılı. Alttan gelen her yeteneğin 2-3 yıl içinde başarılı olmasını beklemek biraz hayalcilik olabilir ama yine de onların şans bulmasının doğru olduğu bir gerçek. Bugün Barcelona yakaladığı inanılmaz çizgiyi alttan gelen oyuncularına borçlu.

Jordon Ibe ve Joao Carlos Teixeira da Akademi’de başarılı günler geçirdikten sonra takıma göz kırpıyorlar. Bu sezon her ikisi de EPL’de süre aldı. Olumlu maçlar çıkardıklarını da söylemek yanlış olmaz. Fulham maçında kazanılan son dakika penaltısı öncesinde pası veren isim olan Teixeira’yı Gerrard’ın nasıl kutladığını gösteren aşağıdaki GIF sanırım oyuncu ve takımın ondan beklentileri ile ilgili fikir verecektir. Ibe için de herkes çok olumlu şeyler söylüyor. Geçen yıl Carra’nın veda maçında QPR karşısında 60 dakika kadar süre alıp harika oynamıştı. Sezonun son maçında çok fazla baskı altında olmadan oynanan maç yanıltıcı olabilir diyenler çıkacaktır, ki bu haklı bir söylem olur, ancak oyuncunun fiziksel yapısı ve tarzı ile ilgili bilgi sahibi olmamız için yine de bir fırsattır. Çok hızlı ve atletik bir oyuncu. Gelecekte harika işler başarabilir. Bu oyuncu bu satırları yazdığım saatlerde sezon sonuna kadar kiralık olarak Birmingham yolunu tuttu.2

Liverpool geçen yaz Sevilla’dan Luis Alberto ve Celta Vigo’dan Iago Aspas’ı takıma dahil etti. Bu oyuncuları transferde başarısızlık olarak nitelendirmek için henüz çok erken. Ancak Jonjo Shelvey’nin Swansea’deki oyunlarını gördükçe bu kararların sorgulanmaması hiç de kolay olmuyor. Jonjo birçok mevkide kullanılabilecek bir oyuncuydu. Tıpkı benim her zaman çok beğendiğim ama İngiltere’deki birçok futbolseveri ikna etmesi zaman alan Jordan Henderson gibi çok faydalı olabilirdi. Ayrılırken de geri dönüş kapısının tamamen kapanmadığına eminim. Ancak bugün Liverpool’da da oynayıp kendine yer edinebilirdi diye düşünüyorum.

İngiltere’de Christmas dönemi ilk 4 yarışı için çok kritiktir. Liverpool bu sezon bu dönemde hem Manchester City hem de Chelsea ile deplasmanda mücadele edip iki mağlubiyet aldı. Bu iki maç olmasa belki de bugün şampiyonluk hesapları yapan bir takımı yorumluyor olabilirdim. Liverpool bu maçlarda gerekli direnci gösteremedi. İki rakibi karşısında bir alt kalibre takımı gibi göründü. Yine de Ocak ayı başladığında ilk 4 yarışı içinde kalmayı başardı. Mağlubiyetlerden sonra kendini toparlamayı bildi.

Şimdi de Mart ayına doğru ilerliyoruz. Christmas sonrası kilometre taşı Mart ayı sonudur. Bu dönemde alınan sonuçlar sezon sonunda hangi sıralama için mücadele edileceğini belli eder. Liverpool Mart ayının sonunda Spurs ile oynayacak. Bu maç sonunda bence hangi sıra için oynayacakları belli olur. Bu dönemde Anfield’da iyi sonuçlar alınırsa ilk 4 hatta, ikinci veya üçüncü sıralar hayal olmaz. Şu an için şampiyonluk biraz uzak görünüyor. Rodgers ve ekibi asla takıma şampiyonluk yarışı baskısı yüklemedi. Hala zirveyi işgal eden 3 takım var. Özellikle City ve Chelsea, kadrolarındaki oturmuşluk ve yeni transferlerindeki iddia ile diğer rakiplerinin önünde görünüyorlar. Bu sezon kadrolarına dahil ettikleri Fernandinho, Matic gibi isimlerin sahadaki inanılmaz performanslarını gördükçe bu iki takımdan şampiyonluk almak çok zor diye düşünüyorum. Yine de Liverpoolseverler bu sezonu tolere edilebilir bir sezon olarak görecektir. Hatta henüz sezon bitmemiş olmasına rağmen şimdiden görüyorlar bile. Aşağıdaki video kutlamak için bekleyemeyenler tarafından yapılmış. İyi yapılmış olduğunu düşünerek paylaşıyorum. Umarım sezon bittiğinde daha da güzel videolar yapılır.

  1. http://www.yazihaneden.com/2012/12/raheem-sterling/ []
  2. http://backpagefootball.com/gerrard-tells-youngster-teixeira-his-tackle-was-fcking-brilliant/70384/ []