Skip to content

Lig Biterken Neredeyiz?

EPL'de sezon finali öncesi Liverpool değerlendirmesi.

İngiltere’de Premier League sezonunun finalinin yaklaştığı şu günlerde bazı değerlendirmeleri yapmak çok da yanlış olmayacaktır. Şampiyon belli oldu. Manchester United en çok değer verdiği oyuncusu Rooney tarafında sorunlar yaşamasına rağmen bunları ligde kamufle etmeyi bildi. Rooney ne durumda olursa olsun Van Persie ile birlikte sahada olmaları şampiyonluk için yeterli oldu. Kaldı ki Danny Welbeck’in de yadsınamaz katkısı var. Son haftalarda CL için Arsenal’in yaptığı bir atak da etkileyici. Rosicky’nin üstün performansının ateşlediği Arsenal dışında bir heyecan görmüyorum. Yıllardır İngiltere’de müthiş bir kümede kalma savaşı yaşandığı konuşulur. Maalesef benim çok ilgimi çekmiyor. Yüksek toplarla gol arayan uzun boylu adamlar neden insanlara heyecan verici görünüyor anlamıyorum.

Liverpool’a gelince. Bir önceki yazımda Ocak transferinin sonrası beklentilerimi özetlemiştim. Acaba neredeyiz?

Sturridge ile takımın penetre edebilme özelliğinin ilerlediğini Ocak ayının ikinci yarısında gözlemlemiştik. Suarez-Sturridge ikilisinin ön alandaki dengeli oyunu arkadan gelen oyuncular Henderson ve Downing’in performansını artırdı. Sturridge transferi sonrası Downing ayrılmak üzere olduğu takımda banko oyuncu oldu. Henderson zaman zaman şans bulmasına rağmen her seferinde çok önemli katkılar yaptı. Bir önceki yazımda Henderson’ın sol çizgideki Iniestavarı performansından kesitleri içeren bir video sunmuştum. Henderson orta alanın ortasında da görev alıyor. Bu bölgede golleri de buldu. Bu şekilde takıma verdiği destek küçümsenemez. Şu anda Liverpool’un ilacı gibi görünen Suarez-Sturridge forvet ikilisi her maç ideal çözüm olmayabilir ama ön alanda 2 golcü ile çabucak işi bitirmek isteyen bir teknik direktör bu yolla birçok maçta 3 puanı cebe indirme imkanına sahip olacaktır.

Transfer sezonunun bitmesine 1-2 gün kala transfer edilen Coutinho da takıma çabuk adapte oldu. Sterling’in genç yaşta Liverpool’un tek çıkışı olması oyuncunun mental gelişimi için sağlıklı değildi. Brezilyalı onun omzundaki yükün önemli bir kısmını aldı. Coutinho çok zeki ve yetenekli bir oyuncu. Her seferinde direk rakip kaleye gidiyor. Suarez’e çok iyi ayak uydurduğunu da söylemek yanlış olmayacaktır. Liverpool yıllardır 10 numaralı oyuncu mevkiinde zorluklar yaşamıştı. Coutinho bu rolü çabuk kavramış görünüyor. Yine de teknik ekip 20 yaşındaki oyuncunun dakikalarını çok dikkatli ayarlamalı. Genç Brezilyalının tüm yetenekleri bir tarafa bazı eksikleri de var. Özellikle defansif yardımlarda biraz aksıyor. Her şey bir yana göz okşayan stilini izlemek büyük keyif. Geçtiğimiz hafta sonu Newcastle United maçında gösterdiği performans harikaydı.

Bugünlerde twitter’da Liverpool taraftar ve yazar grupları son 1 yıl içinde aldıkları mesafeyi hesaplamaya çalışıyorlar. Birçok bakış açısı her gün kamuoyuyla paylaşılıp tartışılıyor. Takım kullandığı oyuncular ile ligin en genç takımı niteliğinde. Aşağıdaki tabloda EPL’deki takımların yaş ortalamalarını bulabilirsiniz. Her takımın kullandığı oyuncu sayısı ve bu oyuncuların yaş ortalamaları gösterilmiş. Lig başlangıcı Liverpool için zorlu bir fikstürdü ve bu dönemde kadro şekillenmemişti. Hatırlarsak Raheem Sterling’in takıma dahil olması görüntüyü çevirmişti. Bu dönemi dikkat dışında tutarsak Liverpool fikstürü ilk 4 performansına yakın gözüküyor. İstatistikler de bunu destekliyor. Liverpool’u en detaylı anlatan blog olarak bilinen “The Tomkins Times” yazarı Andrew Beasley önceki hafta son 26 maçta 46 puan toplanmış olduğunu yazmıştı. Ancak bu değerlendirmeyi istatistiklerle yapmak hem doğru hem de yanlış. Puanlara ve atılan gollere bakınca ilerleme olduğu kesin. Kalan haftalarda ligin en azından Everton’ın önünde bitirilmesi gelecek yıl için moral olacaktır. Önümüzdeki hafta sonu ‘Maviler’le oynanacak derby çok kritik. Everton bu sezon çok istikrarlı bir performans sergiledi.

average-age-of-epl-squads

EPLtalk.com

Sezonun çeşitli dönemlerinde Kelly, Borini ve Allen’in yaşadığı sakatlıklar Brendan Rodgers’ın opsiyonlarını da azalttı. Finali ise Suarez’den yoksun yapmak zorunda kalacak. Liverpool geçen yılı en azından bir kupa ile kapamıştı. Bu anlamda Rodgers, King Kenny’nin önüne geçemedi. Lucas-Gerrard ikilisinin dönüşü ve bir yıl daha olgunlaşan genç oyuncular ve yeni transferler düşünülünce genç teknik adamın radikal bir katkı yapmadığı sonucuna varılıyor. Öte yandan elde edilen ‘clean sheet’ sayısı ve 4 veya daha fazla gol atılan maç sayısı Rodgers döneminin olumlu istatistikleri. Bence böyle zamanlarda devamlılığı sürdürmek de yadsınamaz bir başarı. Rodgers zaman zaman kazanan formülü bulurken ağır kalıyor. Rotasyonu daha efektif kullanırsa istikrarlı performansları yakalaması daha olası olacaktır. Eğer CL yarışında daha güçlü bir aday olmak istiyorsa bu ince ayarları tutturmayı becermeli. Bu arada isabetle yapabileceği 1-2 transfer de ona yardımcı olacaktır.

Tüm bunları düşündüğümde Dalglish’in projesini Carroll dışında en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan Rodgers benden ancak geçer not alabilir. Raheem Sterling, Suso ve Andre Wisdom gibi oyuncuları takıma monte etmiş olması en büyük avantajı. Jon Flanagan ve Jack Robinson da flört halinde. Bunların dışında da Academy’den gelebilecek oyuncular var. Rodgers’ın en büyük artılarından biri bu köprüyü iyi değerlendiriyor olması.

Görünen o ki Suarez’in üstün performansı bile Liverpool’un her yıl içinde bulunmayı hedeflediği ilk 4 yarışında olması için yetersiz kalıyor. Ayrıca Suarez üstündeki yükü mental olarak omuzlamakta sıkıntılar yasıyor. Suarez aldığı topları taşırken arkadaşlarını bekleyen bir oyuncu değil. Daha önce kanatlarda oynamış olması bu güdüsünü köreltmiş olabilir. Tipik bir santrafor, arkasında oynayan orta saha oyuncularının hücum aksiyonlarında yer almaları için duvar görevi görmelidir. Suarez buluştuğu tüm topları karşı kaleye götürmeye çalışıyor. Aslında bu birçokları tarafından harika bir özellik olarak görülür. Halbuki zaman zaman oyunu kontrol etmek isteyen takımlara zarar veren bir özelliktir.

Liverpool gelecek yaz transfer döneminde ilk iş olarak bu sorunu çözmeli. Son haftalarda West Ham’da performansı yükselen Carroll ile ilgili kararını verip klasik bir 9 numara ile oynama alışkanlığını kazanmalı. Bunun haricinde Carragher’in ayrılmasından doğan eksikliklerini gidermek isteyeceklerdir. Kadrolarında bulunan Sebastian Coates çok yetenekli bir oyuncu. Ancak “Carra” kulüp için önemli bir figürdü. Yeri kolay dolmayacaktır. Birkaç haftadır sergilediği harika performanslar bunu ispatlar nitelikte. Rio Ferdinand futboluna devam ederken Carragher’ın futbolu bırakması bana yanlış geliyor. Bu iki mevki dışında çok fazla transfer yapacaklarını sanmıyorum. Liverpool kadrosunda bulunan oyuncular birden fazla mevkide görev yapabiliyorlar. Bu durum rotasyon için gerekli alternatifleri yaratıyor. Ayrıca genç oyuncuların önünü kapatmak istemeyeceklerdir. Transfer sezonunun başlamasıyla değerlendirmelerimize devam ederiz.