Skip to content

Bu Orman Hepimizin

"Koreliler bir yapsın da sonuçlarını görürüz."

League of Legends’da 5. sezon değişiklikleri açıklandığı günden beri her yerde tartışmalar sürüyor. Başta reddit olmak üzere tüm platformlarda sayfalarca teoriler, stratejiler, fikirler var. Keza Türkiye’de de. Genelde de hepsi şu cümleyle bitiyor:

Koreliler bir yapsın da sonuçlarını görürüz.

Sonuçlarını görmek için illa birinin bize göstermesini beklemeye gerek yok. Artık bazı konularda öncü olmanın zamanı geldi. Dünya hızla değişirken sürekli fason üzerinden giden bir düzen kurarsanız hep takip eden olursunuz. Ar&Ge ile lider, belirleyici olmak ancak öncü kılar sizi.

Önceki haftasonu ESL San Jose turnuvasında Avrupa ve Kuzey Amerika’nın en iyi takımlarını gördük. Ufak tefek değişikliklerle 4. sezona hükmeden “Üstte tank, altta nişancı-destek, orta, ormancı” metası sürüyor. Ancak maçları izlediyseniz oldukça dağınık, oldukça el yordamıyla sonuç üretmeye çalışan bir düzen olduğunu fark etmişsinizdir. Artık alt koridorda kayacıllar’dan başlıyorlar koridora. Oradaki deneyim önemli oluyor. Ormancı Gromp’la başlıyor çoğu zaman.

Profesyonel takımlardan daha iyi bilecek değiliz bazı şeyleri. Yüzlerce saat denemiş, test etmiş ve yapmışlardır uygulamaları. Ancak işte tam da bu noktada yüzlerce saat denemiş ve test etmiş olmaları belki de görüşlerini gölgeliyordur. Şu ana kadar yüzlerce saatte keskinleştirdikleri, optimuma getirdikleri stratejilerini, yeni şartlara uydurmaya çalışıyorlar. Ama belki de bildikleri her şeyi unutmaları gereklidir. Uzun süredir oynanan bu “Üstte tank, altta nişancı-destek, orta, ormancı” metasını oynamak mecbur olduğunuz bir düzen değil. Başka bir takım mümkün. Ve o başka takım çok büyük fırsatlar sunuyor oynayacaklara.

Var olan metada orman, adı üstünde, ormancının alanı. Diğer oyuncular koridorlarda görev sahibi. Ancak bu şart değil. Daha doğrusu değişen ormanla birlikte, ormanın sunduğu imkanlar, şartlar sadece tek bir ormancı ile oynamayı verimsiz kılıyor. Üstelik avcı palası geliştirmelerine gelen yenilikler yepyeni bir pencere açtı orman rolü için.

Ormancı temelde ne yapıyor? Ormanı temizliyor, zor durumdaki koridora destek veriyor, uygun pozisyondaki koridorlara baskına gidiyor, ormanı görünür kılan totemleri bırakıyor. Peki bu rolü neden tek kişi yapsın? Ve neden tek kişi sadece bu serbestiye sahip olsun? Şart mıdır?

Yeni ormanda artık sadece mavi ve kırmızı güçlendirme yok. Diğer tarafız canavarlar da belli güçlendirmeler sağlıyor. Keskingagalar totem algısı veriyor, Gromp zehir güçlendirmesi, alacakurtlar ekstra bir totem sağlıyor. Ancak bu ekstra güçlendirmeleri, her biri bir nevi şampiyon pasifi olan bu özellikleri alabilmek için çarp sahibi olmak gerek. Peki bu kadar ekstra avantajlar getirirken orman neden sadece tek bir çarp kullanan oyuncu olsun? Şart mıdır?

ESL San Jose’de gördük ki artık takımların tüm şampiyonları ormanın içinde çok daha fazla vakit geçiriyorlar. Geçirmek zorundalar. Peki ormanda bu kadar çok şey olup biterken, oradan sorumlu neden tek bir kişi var? Şart mıdır?

Yetmezmiş gibi sadece 350 altın karşılığında avcı palası, akıncı palası veya sinsi kılıca dönüştürülebiliyor. Bu durumda çarp bir nevi tutuştur veya bitkinlik gibi de kullanılabiliyor. Çarp alınca sadece çarp olarak kullanmak da mecburi değil yani. Üstelik bekleme zamanı çok daha kısa olan bir tutuştur veya bitkinlikten bahsediyoruz.

Sadece bunlar bile yeterli olabilir aslında takıma birden fazla çarp almak için ama dahası da var. Avcı palası efsunlanarak ister tank, ister büyücü, ister nişancı, isterse de dövüşçüler için çok gerekli temel bir alete dönüşebiliyor.

Ormancı artık ana bir rol olmaktan çıkmalı bu düzende. Ormandan herkes yararlanabilir. Hatta eğer verimli olmak istiyorsa yararlanmalı. Ormancı en az iki, belki de üç karakterin yan rolü olabilir yeni sezonda. Yaratılacak sinerjiler neredeyse sonsuza yakınsıyor bu durumda. İstediğin koridoru ikilemek, hatta üçlemek, rakip ormana girip çıkmak mümkün. Özellikle yeni ejderhanın biriken etkisi öyle global avantajlar getiriyor ki erken almak ve o etkileri biriktirmek en önemli hedeflerden biri haline geldi. 2 veya 3 çarpla ejderha almak ne kadar daha kolay olur? Keza Baron da.

Enchantments-Graphic

Her şeyden önemlisi, şu ana kadar bilinen geçerli metaya göre de oynamaya izin veriyor yeni avcı palaları. Ama başka şanslar, alternatifler, esneklikler de sunuyor. Yeni ormanın etinden sütünden tam yararlanmak varken, üstelik bu uzun sürede iyice cilalanan, optimize edilen eski düzenden çıkmayı da gerektirmiyor.

Meta böyle bir şeydir. Zaman içinde geçerli meta en ince detaylarına kadar optimize edilir. Yeni meta genel olarak daha iyi olsa bile optimize edilmediği için çok boşluk yaşayabilir, zaaf gösterir. Yeni metayı ilk verimli hale getiren ise oyunda sıçrama yapan taraf olur. Danimarka 3-5-2’yi ilk kullanmaya başladığında Piontek’le önemli bir çıkış yakalamıştı. Litvanya ve Phoenix Suns erken hücum üzerine inşa ettikleri düzenlerle 2000’lerde çok başarılı takımlar oluşturdular. Metanın verimi ortaya çıkınca daha önceki alışkanlıklarına bağlı kalan taraflar mecburen bu konfor alanını terk eder. Ama o konfor alanından ilk çıkanlar ve öncü olanlar hep bu değişimden ilk faydalananlar olur.

En verimli nasıl olur? 2 mi, daha fazla mı çarp kullanılır? Koridorlarda hangi ikili üçlü kombinasyonlar daha sinerji yaratır? Ana oyun planı nasıl olacak? Yan rolü ormancı olan şampiyonlar hangi yolları izleyip, hangi sırayla neleri yapacaklar? Bunlar gibi cevap bekleyen onlarca soru var. Güzel olan buna verilebilecek yanıt yok. Çünkü çift rol oynayan bu şampiyonlar duruma göre pek çok şeye yanıt verebilecek artık. Yaratıcılığa, oyunun ve rakibin gidişatına göre reaksiyon vermeye izin veriyor yeni sezon.

Oyunun ilerleyen safhalarında belirleyici yine takım savaşları olacak. Ama birden fazla avcı palasının artık bir dezavantajı yok. Nişancılar yine nişancı, dövüşçüler yine dövüşçü, büyücüler yine büyücü, tanklar yine tank olabilir avcı palası efsunları ile. Standart gelişimlerinden, aletlerinden hemen hiçbir farkı olmayacak yeni efsunlu palaların. Yan rol ormancı veya “ormandan da beslenen” roller olabilir artık. Olmalı da.

Ormanı artık karşı ve kendi ormanı olarak değil, sağ ve sol olarak bölmek en uygunu galiba. Sağ ormandan sorumlu ve sol ormandan sorumlu bir yan rolle. Bir büyü, bir fiziksel saldırı temelli belki. Koridorların sinerjisi ile uyum ve değişkenlik sağlamak en önemlisi.

En verimlisi nedir peki? “Koreliler yapsın da görürüz” demek en kolayı. Ama durum ortadayken Koreliler’den önce yapabilir miyiz acaba? Fason yerine Ar&Ge’ye yönelebilir miyiz?