Skip to content

Davis’i Harcayacaklar Matmazel

Anthony Davis'in uzun yıllara yayılacak playoff macerası başlıyor.

Geçen sene playofflara girerken Golden State Warriors profesyonel bir basketbol takımından ziyade ezoterik bir tarikate benziyordu. Mark Jackson, Oracle Arena’nın şapelinde oyuncularla buluşuyor, Tanrı’nın inayetiyle galip geleceklerine dair vaazlar veriyordu. Pazar günleri kilisede ayinlere katılmak, Draymond Green’den Klay Thompson’a dek pek çok oyuncu için adet haline gelmişti. Steph Curry’nin ayak bileklerindeki müzmin sakatlık, ilahî bir mucizeyle nihayet şifa bulmuştu. Bugünlerde hem ESPN’de yorumculuk yapan, hem de True Love Worship Center‘da vaazlar veren Mark Jackson, o günleri şöyle hatırlıyor:

İştirak ettim, şahit oldum ve mecbur kaldığımda birkaç kelime zikrettim. Kulağa çılgınca gelecek ama hem Steph, hem de ben aynı kanaatteydik; maçlardan önce şapele sığınacak kadar cesur olduğu için Tanrı’nın şefaatine kavuştu ve ayak bilekleri iyileşti.

Warriors playoffların ilk turunda elendikten sonra Mark Jackson’ın görevine son verildi. Yönetim kademesindeki hemen herkesle kavga etmiş olmasına rağmen kadrodaki pek çok genç oyuncu hâlâ Jackson’la yola devam etmeleri gerektiğini düşünüyordu. Hem oyuncuların kalbini kazanacak, hem de takımı başarıya taşıyacak bir koç arayan yönetim, Steve Kerr’de karar kıldı. Kerr ve ekibinin teknik maharetine sezon boyunca şahit olduk. Tahmin edilebilir, durağan, farklı opsiyonlar yaratamayan vasat Warriors hücumunu, ligi domine edecek seviyelere taşıdılar. Andrew Bogut ise koç değişikliği hakkında şunları söylemekle yetiniyor: “Steve Kerr hepimizle ilgilenen sempatik bir insan. Yani normal bir insan. Golden State’te normal bir insanın koç olmasına alışkın değiliz.”

Warriors sezonu 67 galibiyetle tamamladı. Ligin hem en verimli savunma yapan ve hem de Clippers’la beraber en verimli hücum eden takımı oldu. Zaten Mike Malone devrinden beri Bogut, Green, Iguodala gibi oyuncularla verimli savunma yapmasına alışkın olduğumuz kadro, yeni teknik ekibin inşa ettiği ve hemen her oyuncunun müthiş pas yeteneğini daha da parlatan yapıyla rakipleri sürklase etti. Tarihteki en fantastik normal sezon performanslarından birine imza atan Warriors, playoffları ucu ucuna yakalayan Pelicans ile eşleşti.

Yalnızca Anthony Davis’in varlığı, Pelicans’ı kötü bir takım olmaktan çıkarıp dehşet saçan bir kadroya dönüştürüyor. Devasa vücudu, akıl almaz atletizmi, fantastik kaşları ve her geçen gün genişleyen repertuarıyla NBA tarihini değiştirebilecek olan Davis, henüz 22 yaşında süperyıldız ünvanına kavuştu. Sezon boyunca 30,8 PER ortalamasıyla oynadı.1 Üstelik Warriors uzunlarına karşı hücumda önemli avantajlara sahip. Bogut’la karşı karşıya kaldığında çevik adımlarla potaya gidecek, Green’le eşleştiğinde ise uzun boyu ve kolları sayesinde rahat şutlar atacak. İki sene önce çember döven Davis, bugün orta mesafeden %44’le şut atıyor2 ve Green’e karşı sürekli bu avantajını kullanacak.

Savunmada da işi çok zor değil. Darymond Green rakip uzunları 3’lük çizgisinin gerisine çekerek büyük eşleşme problemleri yaratan bir oyuncu. Fakat Anthony Davis hem Green’i yay etrafında kovalayabilecek kadar çevik, hem de yalnızca 1,5 adımda tekrar çembere yetişip yardım savunması yapabilecek kadar gayr-ı insanî özelliklere sahip. Tabii Brow ne kadar büyük problemler yaratırsa yaratsın, karşısında olağanüstü bir takım var.

Warriors maç başına takım halinde 27 kere 3’lük deniyor ve %40’la isabet kaydediyor. NBA tarihinde eşine benzerine rastlanmamış bir seviye. Pelicans 3’lükleri iyi savunan bir takım olmasına rağmen GSW makinesinin durdurulması mümkün değil. Özellikle Jrue Holiday tamamen sağlıklı değilse Splash Brothers’ın şut yağmuruna karşı çareleri yok (Sezonun yarısını kaçıran Holiday sakatlıktan yeni çıktığı maç başına kaç dakika oynayabileceği meçhul).

Üstelik Pelicans Batı playoff tablosunda en verimsiz savunma yapan takım. 3’lükleri durdurmaya çalıştıklarında, pota altında gedikler açıyorlar. Karşılarında Warriors var; rakipler telaşla şutörlerin peşinde koşarken hızlı paslarla potadibinden bomboş turnikeler bulabilen bir takım. Warriors’ın hiç kesilmeyen şut tehdidi ve ardı arkası kesilmeyen pasları, Pelicans savunmasını birkaç saniye içinde tepetaklak edebilir. Pota altı savunmasından feragat etmemek amacıyla Ömer’i oynattıklarında Anderson’u sahaya süremedikleri için hücumdan kaybedecekler.3 Anderson’la oynadıklarında hem pota altını daha da açmış olacaklar, hem de kısa 5’lerle oynayarak Warriors hücumunun azami seviyeye çıkmasına imkan verecekler.

Pelicans, OKC kadrosundaki sakatlıkların da yardımıyla playofflara kalmayı başardı. Önümüzdeki on seneyi domine edebilecek olan Davis’i ilk defa playofflarda seyredeceğiz. Uzun yıllara yayılacak bir maceranın ilk fasikülünde kontrolden çıkacağını, en az bir maç kazanarak siftah yapacağını tahmin ediyorum. Fakat Warriors zorlanmadan üst tura yükselecektir.

Tahmin: 4-1

  1. Elbette ki istatistiklerle manzaranın tamamını resmetmek mümkün değil. PER istatistiğinde de muhtelif arızalar bulabiliriz. Fakat sezon boyunca 30 küsür PER ile oynamak, akla hayale sığmayacak bir başarı. NBA tarihinde +30 ortalama ile oynayan oyuncuların listesi kaba taslak bir fikir verecektir. []
  2. Spurs’un meşhur şut koçu Chip Engelland’ın rahle-i tedrisatından geçen Kevin Hanson, Anthon Davis’in şut mekaniğindeki gelişimden sorumlu olan insanların başında geliyor. Grantland’de Kevin Hanson ve Davis’e dair Kirk Goldbserry’nin güzel bir makalesi çıkmıştı. []
  3. Warriors 100 pozisyon başına en fazla savunma ribaundu alan onaltıncı takım. Pelicans ise hücum ribaundu reytinginde normal sezonu dördüncülükle bitirdi. Pelicans lehine küçük bir avantaj olabilir ama ters tepmesi de mümkün. GSW ligdeki en etkili hızlı hücum takımlarının başında geliyor. []