Skip to content
Lionel Messi Luis Suarez Penalty

Penaltıdan Paslaşanlar

Bordo-mavililerin iki dünya yıldızından çok daha önce beyaz noktada paslaşanlar vardı. Her zaman istenen sonuç da alınamamıştı...

Barcelona-Celta Vigo maçının 81. dakikası… 3-1 önde olan ev sahibi penaltı kazanmış, Camp Nou’daki on binler, ekranları başındaki milyonlar atışı bekliyor. Topun başındaki uzaylı Lionel Messi bu sefer kaleye vurmak yerine meşin yuvarlağı Luis Suarez’in önüne yuvarlayarak tarihe selam çakıyor…

Bordo-mavililerin iki dünya yıldızından çok daha önce beyaz noktada paslaşanlar vardı. Her zaman istenen sonuç da alınamamıştı…

Tarihte yolculuğa çıktığımızda ilk beyaz noktadan paslaşmanın 5 Haziran 1957’de gerçekleştiğini buluyoruz. Dünya Kupası elemelerinde Belçika ile o zamanların çantada kekliği İzlanda kozlarını paylaşmaktaydı. Dakikalar 44’ü, tabela ise biracıların 6-1 üstünlüğünü gösteriyordu.

Kazanılan penaltıyı Rik Coppens kullanacaktı. Kalesinde o ana kadar yarım düzine gol görmüş olan Björgvin Hermannsson gözlerine inanamıyordu. Belçikalı futbolcu şutunu çekeceğine pas vermişti. Koşarak topa yetişen André Piters tekrar arkadaşına yuvarlıyor, geçen sene kaybettiğimiz Coppens bomboş fileleri buluyordu.

Belçika mücadeleyi 8-3’lük skorla kazanmasını bilmişti. Ama sonucun ne önemi vardı. İki futbolcu beyaz noktada tarih yazmıştı. Kim bilir bunun da etkisiyle ülke tarihinin en ünlüleri sıralamasında Coppens kendisini 73. sırada bulmuştu.

21 Kasım 1964’te Plymouth Argyle ile Manchester City buluşmuştu. Bugünlerin Arap sermayesi, o zamanların fakir ama gururlu delikanlısı gibiydi. İkinci kümede oynanan maçta “Hacılar”ın galibiyet golü ekranlarda gösterilmişti. Zira spikerin de dediği gibi garip bir penaltı kullanılmıştı. Kaptan Johnny Newman meşin yuvarlağı sağına doğru gönderiyor, Mike Trebilcock gümüş tepside kendisine sunulan tabağı boş çevirmiyordu.

Pası veren olmasa da golü atanın kaderi bir anda değişiyordu. Everton yolunu tutan kanat oyuncusu, takımının 1966’da kazandığı Federasyon Kupası finalinde iki defa ağları sarsmıştı. 2-0 geriye düşen mavi-beyazlılar o gün 22 yaşını bile doldurmamış oyuncusunun inadıyla geriye dönmüş, Derek Temple maçın sonucunu ilan etmişti: 3-2.

Kupayı Liverpool kentinin ilk kurulan ekibine uzatan Prenses Margaret idi. Aynı yerde bir buçuk ay sonra İngiltere, Kraliçe İkinci Elizabeth’in elinden Dünya Kupası’nı alacaktı…

O finalin ortasında sahaya giren amca herhalde ölmüştür, değil mi… O gün ağları iki kez bulan Trebilcock, Blackpool’lu Bill Perry’den sonra Federasyon Kupası finallerinde gol atan ilk siyah olmuştu. Bugün hâlâ hayatta olan emekli futbolcu, 2005’te verdiği bir röportajda çılgın fikrin antrenörleri Malcolm Allison’a ait olduğunu söylemişti. Bay Fötr Şapka olarak da bilinen futbol adamı, 1968’de Fenerbahçe’nin Manchester City zaferinde yardımcı antrenör olarak kulübede yerini almış, 1976-77 sezonunda ise Galatasaray’ı çalıştırmıştı.

Tevatüre göre Plymouth Argyle tarihindeki ilk paslaşmalı penaltı 1961’de kullanılmıştı. Pası yine Newman vermiş, Wilf Carter Lig Kupası dördüncü tur maçında Aston Villa filelerini havalandırmıştı. Bakmayın havalarına, Birmingham’ın medar-ı iftiharları turlamıştı.


5 Aralık 1982’de gerçekleşen penaltıdan verkaç, şüphesiz futbol tarihinin en çok gönderme yapılan olaylarından biri. O gün Ajax, minik Helmond’u ağırlıyordu…

Kırmızı-beyazlılar 1-0 öndeydi. Kazanılan penaltıyı kullanmak için beyaz noktanın başına gelen total futbolun prensi Johan Cruyff’tan başkası değildi. Marco van Basten ve Frank Rijkaard gibi harika delikanlıların her gün idmanda gördükleri 35 yaşındaki abileri yavaş yavaş topa doğru gelmişti. Meşin yuvarlağı düzelttikten sonra gerilmesi beklenirken, o büyüsünü konuşturmuştu.

Topu soluna doğru yuvarlayan yıldız, Jesper Olsen’i adeta kaçırıyordu. Pire lakaplı Danimarkalı sol açık meşin yuvarlağı kontrol ettikten sonra dahi meslektaşını buluyordu. Rakip file bekçisinin şaşkın bakışları arasında bomboş kaleyi bulan Cruyff, hayat yolunun ortasında başka bir unutulmaza imza atıyordu.

Her zaman başarılı olmamıştı penaltıdan pas olayı. Yine bir Manchester City maçında Arsenal’in Fransız süperstarları Robert Pires ile Thierry Henry bir anda tüm dünyada maskara oluyordu. Yine de dua etsinler, 2005 değil de 2015’te o komikliğe imza atsalar, sosyal medyanın gücüyle bakkala ekmek almaya gidemez durumda olabilirlerdi.

Bu sezon gördüğümüz ilk penaltı ortaklığı Barcelona’nın harikalarından gelmemişti. Tunus’ta oynanan hazırlık maçında Marsilya, Etoile du Sahel’i 5-1’lik skorla devirirken atılan şeref sayısı şaheserdi. Marsilya’nın file bekçisi Steve Mandanda, Mouihbi’nin solundan gelen Bounedjah’a asist yapacağını tahmin edememişti.