Skip to content

Kasımda Lakers Başkadır

Sezonun ilk maçlarının getirdiği sorular yuvarlak masada...

Hava atışına geri sayarken heyecandan yerimizde duramıyorduk ve bir haftadır sesimiz çıkmıyor. Hevesimizi kaybetmedik, aksine epey ilgi çekici başladı sezon. Fakat kafamızı kurcalayan bazı sorular var ilk haftadan. İnan, Alp ve Sedat, o sorulara cevap bulma umuduyla oturdu masaya.

1- Ne olacak bu Lakers”ın hali? Mike Brown doğru koç mu?

İnan Özdemir: Bir koçu büyük yapan sadece taktik tahtası mıdır? Bir düşünün. Bobby Knight”ın saatlerce II. Dünya Savaşı”ndan konuşması onu daha iyi bir taktisyen mi yaptı? Ya da Phil Jackson”ın oyuncularının kişiliklerine göre kitap seçmesi de basit bir “Çocuklar Duymasın” sosyal mesajı mı? Ve bütün bunların konumuzla alakası ne? Takım kötü giderken kenarda hakeme itiraz eden ve teknik faul alan Mike Brown”ın bize gösterdiği bir şey var. Los Angeles Lakers oyuncuları kenara baktıklarında Princeton hücumu gibi havalı kalıplar yerine en az onlar kadar kafası karışık bir koç profili görüyorlar. Daha iyi gidebilirler, daha iyiye gidiyorlar, daha iyiye gidecekler. Fakat şunu anladılar: Etiketler size maç kazandırmıyor. Ve hâlâ ligin en iyi takımı olmak için gidilecek çok yol var.

Alp Akbulut: Burada Mike Brown”ın koçluğundan ziyade oynatmaya çalıştığı oyunu konuşmak lazım sanki. Mike Brown”ın koçluğu şüphelidir, ama bir Halil Üner değildir. Becerebildiği işler vardır. Problem şu ki; beceremeyecekleri, ya da becermelerinin zaman alacağı bir işe girişmiş durumdalar asistanlarıyla beraber. Princeton offense ne alaka abi? Neden böyle bir maceraya sardılar ki? Pau Gasol dışında hiçbir oyuncunun yapabildikleriyle paralel gitmeyen bir hücum stratejisini oturtmaya çalışana kadar Mike hocamın kovulma ihtimali beni endişelendiriyor. Şu takımdaki yapılabilecek en iyi koçluk, ortamı idare etmek, şakalaşmak ve işler biraz gevşediğinde sempatik bakışlar atmaktan ibaret iken, Kobe Bryant”a topsuz kat yaptıran, Howard”a hand-off paslar attıran, Steve Nash”e köşede el çırptıran bir hücum oynanmaya çalışılıyor. Oynanmaz demiyorum, ama gerek var mı?

Sedat Koç: şu sıralar aykut kocaman baskısı altında olan mike brown”ın lakers”ta çalışacak kalibrede olup olmadığı tartışılabilir bir soru. bu yüzden bir şey kazanmadığı sürece tartışılacaktır. ben de geldiğinden beri yanlış tercih olduğunu düşünüyorum ancak lakers”ın yüksek egolu oyuncularla iyi anlaşabilecek mike brown gibi ego problemi olmayan sidekick bir koçu tercih etmesinin de anlaşılabilir tarafları var. büyük ölçüde kötü başlangıç yüzünden insanlar işe yaramayacağını düşünse de lethal weapon”da bombanın kırmızı telini çeken riggs gibi yeni bir şey denemeye karar vermesi, mike brown”un cleveland”da sadece lebron”un sırtına binerek şampiyon olamamasından bazı dersler çıkarmış olabileceğini gösteriyor bana kalırsa. manşetteki tartışma princeton hücumu olsa da, son detroit maçını saymazsak, asıl sorun savunmada gibi. zaten hücumunu henüz oturtamamış olan takım, savunmada hiç uyumlu gözükmedi. bench de öyle. ama kobe mike brown”ın arkasında, motivasyonundan zaten bir şey eksilmeyecektir, yeni oyuncuların uyum sağlamalarını beklemek normal sezonda sanılandan uzun sürebilir ve buna rağmen yine de clippers”ın üzerinde kalıp ilk 4 içinde bitirebilirler. panik için çok erken.

2- James Harden”dan yeni takımına ayak basar basmaz süperstar performansı bekliyor muydunuz?

İnan: 2012 NBA Finali, LeBron James”in krallığını ilan edişi kadar James Harden”ın “Üçüncü Adam” rolünü aslında zoraki kabul ettiğinin de göstergesiydi. Meşhur hikayedir. İlk maç sonrası soyunma odasında herkes zaferi kutlarken takımın veteranları Derek Fisher ve Kendrick Perkins, bir köşede az dakika almasından, kaçırdığı şutlardan ve kötü performansından şikayet eden James Harden”ı görürler. Yanına gelip ona yaptığı şeyin saçmalığından söz ederler. Çünkü ben değil biz vardır ve OKC bir maç kazanmıştır. Bu sahne, bu anlar Harden”ın bencil bir adam olduğunu mu kanıtladı? Hayır, fakat o rol için artık bir boy fazla gelmeye başladığını gösterdi. Ve artık süperstar olabileceğini. Şimdi Houston”da ikinci perdeyi açtı. Bekliyor muydum? Bekliyordum.

Alp: Tuttuğum takımla mı alakalı bilinmez ama ben Harden”ın zaten süperstar olduğunu düşünüyordum. Geçen sezon birçok kez süperstar performansı göstermişti, play-off dahil. Ginobili”yle birçok benzer yanı olduğunu biliyoruz da, ortak oldukları bir nokta var asıl. Oyunu o kadar iyi anlamış durumdalar ki, normal akışın dışında bir stille oyunun tüm boşluklarının içindeler hep. Hücumda şu an için ne isterse yapabileceği bir takımda oynadığını da düşünürsek, bu tip fantastik maçları olacaktır daha. Gittiğin için üzgünüm James, ama doğrusunu yaptın. Yolun açık olsun.

Sedat: houston gibi hücumunda sahibi bulunmayan birçok şut bulunan bir kadroda harden”ın artan süresiyle all-star civarında rakamlar yakalamasını bekliyordum ama çok daha iyi başladı. kendini daha fazla gösterebileceği ve çok daha fazla para kazanabileceği, daha büyük bir şehire giderek güzel bir karar verdi. kafası da rahattır heralde. zorlu bir yarış olsa da houston”ı playoff”ta görmek isterim, umarım başarılı olur, gözlerinden öperim.

3- Damian Lillard yılın çaylağı olur mu?

İnan: Konuşmak için çok erken ancak potansiyel, beklentiler ve karşılığı anlamında en hızlı girişin ondan geldiği açık. Portland sempatisinin de bir şeyler kazandırmaya devam edeceğine emin olabiliriz.

Alp: Kolej basketbolu, yaz ligi ve preseason izlemeyen biri olarak Lillard”ın bu kadar iyi olabileceğini tahmin etmem imkansızdı. Üstte seçen takımların point guard ihtiyacı olmaması Portland için büyük şans olmuş. NBA”in son döneminde ortaya çıkan yıldız point guardlar zincirinin yeni halkasını affetmediler. Ben bunu iki gün önce fark ettim. Benden çok önce fark edenler vardı tabi, her tarafta yazıyordu. Her şeye rağmen Lillard”ın ROY olması için Anthony Davis”in beklentilerin altında oynaması lazım. Bu da pek mümkün görünmüyor bana.

Sedat: yılın çaylağının anthony davis olacağı tahminimden henüz vazgeçmedim ama lillard”ın çok etkileyici başladığı ortada. takımın hücumunu bu kadar domine eden son çaylak tyreke evans”tı sanırım. weber state gibi küçük bir okuldan geldiği için daha önce hiç izlememiştim. ama oyununda şu ana kadar izlediğim ve beğendiğim şey, skorer bir oyuncu olsa da topu dolaştırmak için de, özellikle maçın başlarında, oldukça çalışıyor ve ikinci yarılarda go-to-guy olma baskısını kaldırabiliyor gibi gözüküyor. jerryd bayless”ın hayaleti yüzünden insanların lillard”ın arkasında toplanmaları biraz uzun sürebilir.

4- Carmelo Anthony yeni rolünde New York”u nereye götürür?

İnan: Carmelo Anthony”ye nasıl davranmak gerektiğini hala çözemedik. Süperstar mı? Evet ama aslında o kadar da değil. Son saniyelerde topun elinde olmasını ister misiniz? Evet. Playoff”ta size maç kazandırır mı? Emin değilim. Melo bulmacası, 2003 NBA Draft”ın iyiden iyiye “tarihin en derin sınıflarından biri” kalıbından “LeBron ve diğerleri” noktasına geldiği şu günlerde herkesin kafasını karıştırıyordu. Yeni sezon yanında sürprizleri de getirdi. Sakatlıklar, transfer politikası, şanssızlıklar gibi şeylerin de etkisiyle kan kaybettiği, yaşlandığı görülen ve gittikçe daha az şans verilen Knicks, gerçekten bir takım gibi girdi açılış haftasına. Gerçek bir takım. Gerçek bir kimlik. Gerçek bir süperstar.

Alp: Aya götürür ve geri getirir. Pasör gardları doldurup Anthony”den çok sayı atmasını istemek New York için yapılacak en mantıklı iş. Elinde bu tarz bir adam varken big three dalgalarını kovalamak yerine; aklı başında, sağlam savunmacı adamlarla Doğu”da ilk üçten düşmezler. Amare”yi böyle adamlarla değiştirip (Wilson Chandler artı Nene takasından kalan trade exception karşılığı Denver”a kakılabilse, iki takımın da işine yarar diye düşünüyorum) Iman Shumpert”ı bir an önce iyileştirebilirlerse, yaşlı da olsa sert pota altı adamlarıyla play-off””ta mobile casino her türlü can yakar bu takım.

Sedat: geçtiğimiz yıllarda knicks”in ne kadar kötü tasarlanmış bir kadro olduğunu görmek için, yıldız oyuncularının en iyi performanslarını birlikte değil, birinden biri sakatken verdiğini izlemek yeterliydi. lin gibi topu daha fazla domine ederse yararlı olan bir guarddan kidd”e geçiş yapmaları carmelo”yu daha mutlu edecek bir durum ve bu yüzden ondan artık playoff”ta tur atlayacak bir sezon beklenmeli. amare ve shumpert geldikten sonra bir şekilde yine bir drama yaşamamaları ve beklenen uyumu yakalamaları halinde bunu başarma şansları var.

5- İlk kovulan koç kim olur?

İnan: Kişisel bir istek. Her ne kadar başarılı bulsam ve kovulmayacağını bilsem de sırf şu “Bu bir erkekler oyunu” minvalindeki salakça açıklaması1 yüzünden Monty Williams”ın koltuğundan olmasını isterim. Junior Seau başta olmak üzere NFL”den birçok ismin kafasına aldığı darbeler nedeniyle intihara sürüklendiği, güvenliğin, kafaya alınan darbelere karşı alınması düşünülen önlemlerin hiç olmadığı kadar tartışıldığı günlerde bu kadar cahilce konuşabildiği için. Bu da bir cesaret ve kimsenin artık bu tip bir cesarete ihtiyacı olmamalı.

Alp: Çok zor bir soru. Şu an favori Mike Brown gibi görünse de, Lakers bir anda toparlayıp üst üste 10 maç kazanabilir rahatlıkla. Benim adaylarım; zor bir kadroyla ikinci sezonuna giren Lawrence Frank, kötü bir seri yakalanırsa Avery Johnson ve sirk gibi bir takımla sirk gibi bir basketbol oynayan Kings”in yakışıklı koçu Keith Smart.

Sedat: ünlü bad boys kadrosu dağıldıktan sonra 90″ları charlie sheen”siz two and a half men gibi geçiren pistons, milenyumun başında joe dumars”ı gm”liğe getirdikten sonra 6 sezon üstüste konferans finaline kalmış ve genelde o noktada takılsalar da2 şampiyon olmayı da başarmışlardı. büyük resmin ölçeğini yeterince küçültürseniz, basit bir sitcom veya profesyonel bir nba takımı olmanız çok bir şey değiştirmiyor, önünüze çıkan ilk ashton kutcher”ı kadroya katmak, size her zaman galibiyet veya izleyici sayısı olarak geri dönmeyebilir. metaforun hatırına, billups gönderildikten sonra büyük kontratlar verilerek getirilen charlie villanueva ve ben gordon”ı kullandığımı düşünmeyin, asıl downgrade koç departmanında yaşanmıştı. sonuç olarak üç sezondur galibiyet yüzdesi .400″ın altında giden ve inan özdemir”in league pass power rankings”inde de ima ettiği üzere izlenir olmayan bir takım detroit. joe dumars gm”liği boyunca sezon ortasında hiç koç değiştirmedi ve lawrence frank, önceki koçlar curry ve kuester”dan daha kariyerli bir koç ama 0-3″le başlayan kötü gidiş devam ederse bir ilk yaşayabilir.

diğer aday ise potansiyelli genç oyuncularına rağmen çoğunun eline gelen topu potaya gönderdiği bir oyuncu grubuyla çok kötü kurulmuş bir takım olan sacramento”nun koçu keith smart. demarcus cousins, önceki koç paul westphal”la kapışıp takasını istedikten sonra westphal”ın kellesi uçmuş, smart gelince güç gösterisini tamamlayan cousins takımda kalmıştı. sacramento”nun oynadığı oyun hiç umut vermiyor ve smart”ın -tahminim- takımdaki bazı önemli oyuncularla arası ne kadar iyi olursa olsun, şehir 6 sezondur playoff göremiyor, 4 sezondur galibiyet yüzdesi .333″ün altında ve ligde şu anda taşınması en muhtemel franchise olarak görülüyor. malooflar takımı satacaksa takımın kazanmaya başlaması ve bu sayede fiyatının artması gerekiyor, işte bu yüzden takım yönetimi daha sabırsız davranabilir.

6- Açılış haftasının en büyük sürprizleri/hayal kırıklıkları nelerdi sizin için?

İnan: Sezon başlarken altı çizilen en büyük konulardan biri takımlar arasındaki makasın açıklığıydı. Gerçekten kağıt üzerinde büyüklerle orta seviye takımlar arasındaki farkın bu kadar fazla olduğu bir yıl çok az olmuştur. Orta seviye takım vurgusuna dikkat, zayıf olarak kabul görenlerden söz etmedik bile. İşte bütün bu gaz ve toz bulutu içerisinde ilk haftadan akılda kalan en önemli şey bu farkın düşündüğümüz kadar göze çarpacak seviyede olmamasıydı. “Artık bu ligde büyük takım, küçük takım ayrımı kalmadı” demiyorum. Geçen sene lokavt sonrası ortaya çıkan toplu iş sözleşmesinde küçük takımların çıkarlarının korunması adına konulan maddelerin pratikte o kadar işe yaramayacağının da farkındayım. Sadece, büyüklerin yenilebildiğini görmek nefes aldırdı.

Alp: Ligin en kötü iki kadrosuna sahip Orlando ve Charlotte”un sezonu galibiyetle açmaları güzeldi. Açılış haftasının öncesinde David Stern”ün bırakacağını açıklaması da tatlı bir sürpriz olarak yüzüme pis bir gülümseme yerleştirdi. Daha önce belirttiğim üzere; Harden büyük bir sürpriz olmadı benim için, fakat Lillard oldu. Olumsuz anlamdaki sürprizlerin başını Lakers çekiyor şüphesiz. Diğer güçlülerden Celtics, Thunder, hatta Miami bile pek iyi açamadı sezonu ama normal karşılamak icap eder. Denver”ın ilk iki maçındaki berbat hücum performansı ve 0-3 ile başlaması da pek beklenen bir şey olmasa gerek.

Sedat: en büyük hayal kırıklığı elbette batının iki önemli favorisi denver ve özellikle lakers”ın ütülenmesiydi. damian lillard”dan zaten bahsedildi ama diğer önemli çaylak anthony davis”in takımı new orleans da eric gordon”un ve seyircilerinin yokluğuna rağmen iyi. çaylaklardan bradley beal ise kabus gibi başladı3 ama washington”ı anlatan en güzel laf, matrix”te neo yere düştükten sonra cypher”ın dediği gibi, “everybody falls the first time.”  favori oyuncularımdan jamal crawford”un bu kadar iyi başlamasına4 sevindim. rakamları elbette düşecek sezon içerisinde ama gittiği her takımda bir şekilde ondan istenen şeyi yapan crawford”la, clippers”ın nick young”ı gözle görülür şekilde upgrade ettiğini söyleyebiliriz. dallas”ın ikinci turdan kapattığı jae crowder ise fantasy takımımda da yer almasının büyük etkisiyle izlemesi zevkli ve gayet iyi bir oyuncu gibi5 duruyor. jonathan givony”nin “daha kısa ve daha sakin bir artest” benzetmesi güzel ama kawhi leonard da güzel bir benzetme olabilir. bence en büyük sürpriz ise garanti kapsamında değiştirilmiş gibi 27-28 yaşındaki istatistikleriyle sezona başlayan 36 yaşındaki tim duncan. kariyerinin en yüksek serbest atış yüzdesi ve blok ortalamasına sahip şu anda ve all-star ayarında bir hafta geçirdi. cleveland cavaliers bu sezonu da enteresan bir intro yapmadan6 geçmemiş, onlar da şaşırtmadı.

  1. http://www.miamiherald.com/2012/11/03/3081251/hornets-williams-rips-nbas-concussion.html []
  2. 6 konferans finalinin 4″ü, 4 farklı takıma kaybedildi. []
  3. draftın en iyi şutörlerinden biri olmasına rağmen ilk haftayı gibi küfür bir yüzdeyle geçirdi. []
  4. ilk haftada T şut, G üçlük yüzdesiyle 25.7 sayı attı ve clippers”ın en skorer oyuncusu oldu. []
  5. drafttan sonra ikinci turun steali olacağını söyleyen kubilay “inan özdemir”i cleveland maçlarında istemiyoruz” kahveci”ye tebrikler. []
  6. http://www.youtube.com/watch?v=k5vzMHIGr_U []